Itt vagyTartalom / Jelentik az influenzát a háziorvosok

Jelentik az influenzát a háziorvosok


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 01

Kétezer háziorvos kapcsolódik be október 1-től az influenzafigyelő szolgálatba. Idén 1,3 millió ingyenes védőoltás van, ezeket október 22. és november 6. között folyamatosan szállítják ki az ÁNTSZ-ekhez, és onnan juttatják el azokat a háziorvosokhoz.

Százezrek betegedtek meg hetek alatt az év elején influenzában - a szakemberek szerint ez már közepes méretű járvány. Igazán súlyos helyzet már évek óta nem volt az országban, ezért a tisztiorvosi szolgálat járványügyi orvosai szerint egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy hamarosan hatalmas járvány tör ki. Ezért is fontos az országos influenza-figyelő szolgálat működése – az, hogy a háziorvosok egy része ősztől-tavaszig heti rendszerességgel jelzi az influenza-szerű megbetegedéseket, segít feltérképezni a járványgócokat.

„Az orvosok 20 százaléka van bevonva ebbe a körbe, akiknek jelentenie kell, heti adatokat fognak szolgáltatni, minden hétfőn jelentenek a kistérségi intézeteknek, akik viszont hozzánk a régióba fognak jelenteni” – mondta Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Dél-Alföldi Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője.

Október végétől 1 millió 300 ezer ingyenes oltóanyagot osztanak szét a tisztiorvosi szolgálatok a háziorvosoknak, tőlük kérhetik a krónikus betegek, illetve az idősek a védőoltást. Mellettük továbbra is a fertőzésen még át nem esett kisgyermekek és vidéken élők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Az ingyenes védőoltáson kívül receptre még 3-4-féle külföldi oltóanyag kapható a patikákban, ezért a járványügyi szakemberek azt ajánlják, hogy ha mód van rá, az egészséges felnőttek és gyermekek is oltassák be magukat.

Jó lenne kimaradni belőle!

Egy járvány megoldaná "pártunk és kormányunk" egészségügyi reformját!

Tizedelné az időseket, a betegeket a gyerekeket.

Belegondolni is szörnyű!

Miért csak 1 millió 300 ezer ingyen oltóanyag van a 10 millió emberre?

Mi lesz azokkal, kik nem tudják megvenni?

Ha így elő tudják jelezni a "hatalmas" járványveszélyt, miért nem alanyi jogon jár az oltás?
Óóóó! Megfeledkeztem róla!
Hát nincs rá pénz!
Mert az egészséget mostanság ebben mérik!