Itt vagyTartalom / Gázártámogatás és vagyon

Gázártámogatás és vagyon


Beküldte detto - Ekkor: 2011 January 08

Április végétől megszűnik a gázártámogatás jelenlegi rendszere. Szeptembertől, a következő fűtési szezontól a szociális törvény hatálya alá eső lakásfenntartási támogatást kérhetik az érintettek, csakhogy van egy alapvető változás - a kérelmezőknek nem lehet vagyonuk. A 850 ezer forintnál értékesebb autó pedig vagyonnak számít.

Elsősorban a középosztálybeli nagycsaládosokat érintheti érzékenyen a változás, ők ugyanis a gyermekek miatt általában nagyobb lakásban élnek, s így fűtésre is többet költenek. Eddig a személyautó megléte nem számított kizáró tényezőnek a gáz- és távhőtámogatás kérelmezésénél, szeptembertől azonban a helyzet megváltozik.

De nézzük sorjában. A rendelet módosítása nélkül a támogatás 2011. január 1-jén megszűnt volna, így viszont a fűtési szezon végéig megmarad. Ugyanígy a nagycsaládosok számára januártól nem emelkedik a gázár. Egy négygyermekes család számára például 2100 köbméter havi fogyasztásig nincs árnövekmény.

Új elem, hogy szeptembertől a gázártámogatás helyett lakásfenntartási támogatást lehet majd kérni. Ez a támogatási forma korábban is létezett, az ellátásra való jogosultságot továbbra is az önkormányzatok állapítják meg. Lakásfenntartási támogatásra az lesz jogosult, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, tehát 71 250 forintot. A példában szereplő néggyermekes családnál az összejövedelem így nem lehet több, mint 350 ezer. (A számítás kissé bonyolult, az első felnőttnél 1, a másodiknál 0,9, az első két gyermeknél 0,8-0,8, a többinél 0,7 fogyasztási egységgel kell számolni.)

Emiatt még nem esnének ki családok tömegei a támogatásból, ám feltétel az is, hogy a háztartás tagjainak ne legyen a szociális törvényben meghatározottak szerint vagyona. Nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű. Ha azonban nincs rokkant a családban, a személyautóval már vigyázni kell. A minimálnyugdíj harmincszorosánál, vagyis 855 ezer forintnál nagyobb értékű gépjármű kizáró ok a támogatásból.
/Heti Válasz/