Itt vagyTartalom / GKM: 18 millió eurós kínai beruházás, 800 új munkahely

GKM: 18 millió eurós kínai beruházás, 800 új munkahely


Beküldte ufo - Ekkor: 2007 September 17

2007-09-06 11:19:35, Forrás: MTI
Több mint 800 új munkahely jön létre a mintegy 18 millió eurós beruházással a Magyarországra települő kínai, Livan Biodegradable Product Co. Ltd-nek köszönhetően - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Kínában a Magyar Évad rendezvénysorozaton csütörtökön.
A minisztérium erről szóló sajtóközleménye szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három év alatt felépülő üzemekben a cég környezetbarát alapanyagokból élelmiszeripari csomagolóanyagokat állít elő a hazai és az európai piac számára.

A 2007-2009 között Alsózsolcán és Edelényben megvalósuló beruházás kukorica felhasználásával, a műanyaghoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező, élelmiszeripari termékek tárolására alkalmas környezetbarát dobozokat állít majd elő.

Az üzemek kezdetben 50 ezer tonna éves kapacitással hazai piacra termelnek, a termelést a Magyarországra települő Livan a jövőben további gépsorok beállításával 100 ezer tonnára szeretné növelni, hiszen Európában már jelen pillanatban is komoly érdeklődés mutatkozik a termékkör iránt - áll a közleményben.

Európában kiemelt környezetvédelmi cél a műanyag termékek kiváltása lebomló műanyag termékekkel, ám a Livan termékkörét jelenleg piaci méretekben még nem állítják elő. A magyarországi kapacitás bővítésével párhuzamosan, a cég már az alapanyagot is saját gyáregységében fogja előállítani és tervei szerint így szolgálja ki az európai keresletet is.

A gyár által használt alapanyag környezetbarát, teljes egészében lebomló növényi keményítő, amely nem mérgező, káros hatásoktól mentes, szagtalan, tűzbiztos, olaj- és hőálló - derül ki. Egyéb lebomló anyagokkal összehasonlítva könnyen formázható és feldolgozható, továbbá fagyasztóban, illetve mikrohullámú sütőben is jól használható.

A tervezett magyarországi beruházás teljes kapacitására igény mutatkozik a gasztronómiában érdekelt cégek, valamint a nagy élelmiszerláncok és élelmiszer-előállító cégek körében is, mivel a lebomló csomagolóanyagok használata piaci előnyt jelent a vállalatok számára a magyar és nemzetközi piacokon egyaránt.

A Livan Biodegradable Product Co. Ltd. már több országban rendelkezik hasonló gyártóegységgel. Termékei forgalmazására szerződést kötött többek között koreai, japán, amerikai, ausztrál, kanadai és orosz vállalatokkal is.

Sajnos ismerjük Kóka úr "segítségnyújtó" akcióit!