Itt vagyTartalom / Trianonról elmélkedik a România Libera

Trianonról elmélkedik a România Libera


Beküldte ufo - Ekkor: 2010 May 31

Trianonról elmélkedik egy román lap

Miért veszítette el Magyarország területének kétharmadát és lakosságának a felét? – ezzel a címmel emlékezik meg Trianonról a napilap online kiadása, a The Budapest Times írásának felhasználásával. Az a tény, hogy Magyarország elveszített egy óriási területet és polgárainak a felét, sokkoló, és ennek a sokknak a hatásai a mai napig érződnek, írja a lap.
Magyar szempontból érthető a fájdalom Trianon után, kommentálja a napilap, és hozzáteszi: vajon mit érzett a másik hétmillió, aki többségiként ébredt fel egy másik országban? Az ő megkönnyebbülésük és örömük is érthető, írják.
Egy trianoni kompromisszum mindenkinek hasznosabb lett volna, olvasható a cikk végén. Mind Magyarországnak, mind a környező államoknak csak nyernivalója lett volna egy kompromisszumos megoldásból, noha nem annyit, amennyit mindenik állam ultranacionalistái szerettek volna.
De nem így történt. Egyesek az utódállamok mohóságáról beszélnek. Emellett a népi emlékezetben megmaradt a győztesek diktatórikus magatartása is, a végeredmény a lehető legrosszabb lett Magyarország számára, írja a România Libera.

(Székely Hírmondó)