Itt vagyTartalom / Jó bor , jó egészség!!!!

Jó bor , jó egészség!!!!


Beküldte ufo - Ekkor: 2010 May 18

Minőségi borfogyasztás

A Pécsi Orvostudományi Egyetem kutató-laboratóriumában nemrégiben végzett állatkísérletek azt bizonyították, hogy a gondosan kezelt szőlőből, kíméletes technológiával készülő vörösbor csökkenti az erek károsodását, így a betegség kockázatát. A kísérlet azt is igazolta, hogy a vörösborban található polifenolok segíthetnek a szív regenerálásában az infarktuson átesett betegek esetében, ezzel segítve a további infarktusok elkerülését. A már korábbi orvosbiológiai kutatások is bizonyították, hogy a szív és érrendszeri betegségek alapjait gyulladásos folyamatok és oxidatív stressz okozzák. A különböző antioxidánsok bevitele ezért lassíthatja az erek károsodását, javíthatja a szénhidrát-anyagcserét, s így segíthet az infarktus megelőzésében - vagy, ha ez már megtörtént, akkor gátolhatják a szív további károsodását.

Fehér vagy vörös bor?

Fehér vagy vörös bor?A különféle borok eltérő mennyiségben tartalmazhatják az élettanilag fontos anyagokat. Azt mondhatjuk, hogy jótékony hatású a borok káliumtartalma (literenként 1000-1800 mg), aminek hiánya szívritmuszavarokhoz, gyorsabb pulzushoz és ugyanakkor alacsonyabb vérnyomáshoz vezet. Kalcium- (80-130 mg) és magnéziumtartalma (50-150 mg) hasznos az ideg-, izom-túlérzékenység és csontritkulás esetén. A mangántartalom (4-10 mg) nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegek anyagcseréjéhez. A cink (4-8,5 mg) a fehérjeszintézis és a vércukor mennyiségét szabályozó inzulintermelés szempontjából fontos. A vas (4-50 mg) a vérképzésben játszik szerepet.

A vitaminok közül C-vitamint és a B-vitaminokat tartalmaz jelentős mértékben. A borban jelenlévő antioxidánsok gátolják a káros LDL koleszterin kialakulását, ami az egyik okozója az érfalak károsodásának.A vörösborban található polifenolos vegyületek olyan kedvező szerkezeti és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik, hogy antioxidánsként viselkedjenek, melyek szerepet játszanak az E-vitamin regenerálásában is, mely az egyik leglényegesebb antioxidáns.

Népbetegségnek számító szív- és keringésrendszeri betegségek egyik kiváltó oka a vérerek falán való lerakódás, az érelmeszesedés kialakulása. Ezek a zsírtartalmú lerakódások később teljes érelzáródást okoznak, illetve agyvérzést is idézhetnek elő. Az étkezések alkalmával mértékletesen fogyasztott borok bizonyítottan segítik az emberi szervezetet ezen károsodások kialakulásának megelőzésében. A boreredetű fenolos vegyületek gátolják a vérrögök kialakulását, és fokozzák az értágító hatású nitrogén-oxid termelését. Több országban elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál, akik 1,5-3 dl vörösbort fogyasztottak el naponta, mintegy 50 százalékkal kisebb volt az esély a kardiovaszkuláris megbetegedés kialakulására és a várható élettartamuk átlagosan 10-12 évvel hosszabb volt, mint azoké, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt. Ezért a férfiaknál napi 2-3 dl, nőknél napi 1-2 dl vörösborfogyasztás egészséges felnőttek esetében orvosilag és társadalmilag is elfogadható.

A bor: a hosszú élet titka
Avagy miért éltek tovább a barátok, mint az apácák?

A bor: a hosszú élet titka, avagy miért éltek tovább a barátok, mint az apácák?Nem vitás, a középkori apácákkal jól kitoltak. Egyes kutatók választ adtak arra a kérdésre, mely a XXI. század emberét is foglalkoztatja: hogy lehet az, hogy az apácák nemigen élték túl az átlagéletkort, férfikollégáik, a barátok viszont majdnem kétszer annyi ideig éltek?

Ma már tudjuk: az ok a borban keresendő. Nem egy bizonyos fajta, nem a fehér vagy a vörös a titok nyitja, hanem egyszerűen az a tény, hogy a szerzetesek olyan mennyiségben ittak bort, ami az apácák számára elképzelhetetlen volt.

A férfiak az ételeket borral öblítették le, és a nemes cseppek alkoholtartalma antiszeptikus hatást fejtett ki. A nőket viszont tiltották a bortól, mert afrodiziákumnak tekintették - így az apácák nem ihattak annyit, mint a férfikollégáik.

Isten női szolgái kénytelenek voltak vizet inni, ami akkoriban korántsem volt tisztának mondható, csak úgy nyüzsögtek benne a baktériumok. Jobb esetben sört ittak, de annak nem volt olyan erős antiszeptikus hatása, mint a bornak (hogy a vágykeltő hatásról ne is szóljunk). A sörhöz csak a XVI. század óta adnak komlót, ami megnöveli az ital fertőtlenítő hatását.

Az apácák körében ezért igen magas volt a gyomor-bél traktust érintő megbetegedések száma, és ezért nem értek meg magasabb életkort, mint az átlag.

Ma már szerencsére mindenki ihat bort: apácák és barátok, férfiak és nők egyaránt.