Itt vagyTartalom / PARLAGFŰ IRTÁS

PARLAGFŰ IRTÁS


Beküldte ufo - Ekkor: 2007 September 04

Földművélésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az érintettek figyelmét, hogy a parlagfű elleni védekezés elsősorban föld tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. A hatóság feladata ezért csak a közérdekű védekezés elrendelésére terjed ki.

A parlagfűvel fertőzött területek felkutatását a törvény a földhivatalok hatáskörébe utalta. Az ellenőrzést a földhivatalok mezőgazdászai határszemlék során végzik - légi felvételek és az előző évi eljárások adataira támaszkodva - együttműködve a növényvédelmi hatósággal, az önkormányzatok jegyzőjével, a civil szervezetekkel és a lakossággal.

A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka július hónapban, a virágpor szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztus hónapban történik, ezért
az ingatlan tulajdonosoknak a parlagfű elleni védekezést június 30-ig végre kell hajtani
azt követően pedig a parlagfű virágzását, az allergén pollen levegőbe kerülését folyamatosan megakadályozni. A védekezés legegyszerűbb módja a június végétől két-három alkalommal végzett kaszálás, esetleg a vegyszeres gyomirtás. A művelési cél nélküli talajbolygatás csak serkenti az egész szezonban folyamatosan csírázó parlagfű szaporodását.

A törvény hatálya kiterjed az ország teljes területére és az összes ingatlantulajdonosra.

Ez azt jelenti, hogy a hatóságok eljárásukat nemcsak termőföldön folytatják le, - amelybe a zártkertek is bele tartoznak - hanem belterületen, ipari, kereskedelmi és egyéb telephelyeken, utak, vasutak, vízpartok mentén is. A törvény lehetőséget ad - szigorú eljárási rendben - hogy a parlagfűvel erősen fertőzött, rosszul művelt haszonnövény állományban is elvégezhessék a hatósági védekezést.

A június 30-i dátum széleskörű ismerete azért fontos, mert az a szankciómentes, önkéntes jogkövetés lehetőségének határnapja.

A megjelölt időpont után az ingatlan tulajdonosának, használójának személye ismeretének hiányában is el kell végezni haladéktalanul a közérdekű hatósági védekezést, amire halasztó hatálya még a benyújtott fellebbezésnek sincs.

A védekezés alapvető alkotmányos jogokat is érint. A törvényi szabályozás a közvélemény elvárásából - a nagyszámú allergiás beteg érdekében - az egészséges környezethez való jogot ezúttal a tulajdonjog elé helyezi, így az államigazgatási eljárás általános szabályait betartva a védekezés zárt ingatlanon, telephelyen is elvégezhető.
A hatósági védekezést elrendelő határozatok közzététele oly módon történik, hogy a helyi önkormányzatok hirdetőtábláján kerül kifüggesztésre.

A hatósági védekezés eljárásának teljes költségét köteles a föld használója, tulajdonosa megtéríteni, amely a helyi feltételektől függően több tízezer forint is lehet hektáronként. Ez nem azonos a növényvédelmi bírsággal, amely húszezer és kétmillió forint közötti összegben az eljárás költségén felül kerül kiszabásra.

A költségek meg nem fizetésük esetén adók módjára behajthatóak.

A folyamatos ellenőrzés és a hatósági szankcionálás eredményeként már egy év alatt is várhatóan jelentősen csökkenni fog a parlagfű területe. A parlagfű mentes környezet fenntartása azonban folyamatosan igényli az ingatlan tulajdonosok jogkövető magatartásán túl a hatóság intenzív közreműködését az elkövetkező években is.

A parlagfű mentesítés iránt érdeklődők a www.fvm.hu internetes oldalon is tájékozódhatnak. Együttműködésüket köszönjük.

Cimkék

A hivatalban Tóth Dani intézi a parlagfüves bejelentéseket

Idézet Ufótól:

„…..a parlagfű elleni védekezést június 30-ig végre kell hajtani. A június 30-i dátum széleskörű ismerete azért fontos, mert az a szankciómentes, önkéntes jogkövetés lehetőségének határnapja.”

Ma szeptember 4-e van.

Dani a felelőse? A lakosságot, gazdákat, időben, megfelelően tájékoztatta? Vagy mulasztott?

Dani!

Fényképezőgépet fel! Indulhatsz büntető körutadra!

Sikered lesz!

Nem kaptam választ, ki hozta létre a dányi honlapot, ki üzemelteti, kinek, mennyit fizet az önkormányzat érte? Fölösleges pénzkidobás!
A másik fórum honnan működik? Ki működteti? Kinek az engedélyével?

Kíváncsi lennék rá! Mások is!

Neked tudnod kell!!!!

A .dany.hu a dányi önkormányzat tulajdona.
A hivatal rendszergazdája az akkori jegyző utasítására keszítette el , és azóta is Ő tartja karban . Külön juttatást ezért nem kap, nincs a szerződésében.
A"másik fórum " -ot Sz. A. hozta létre és ' Ő a moderátor is ' saját , a hivatal álltal nem támogatott a fórum . Bárki készíthet ilyet ha... , ingyenes /szabad / fw.hu ill. uw.hu -n el is helyezheti.

Egy év telik el a választások óta! A falu toporog, fejlődés nulla!
Személyes vádak, bírósági perek, kukacoskodás, köpködés………a falu rovására!

Fejlődést akarunk látni!! Játszóteret, járdákat, utcajavításokat…..

Mikor lesz közmeghallgatás?
A Margarétásokra számítok, ott legyenek, mind!
Mi lett az ígéreteikkel?

UFO! Nem kaptam választ!!!!

Szólásszabadság felodva.
Válasz?