Itt vagyTartalom / Egy kis érdekesség!

Egy kis érdekesség!


Beküldte sanyesz - Ekkor: 2007 August 30

TUDTA?

Az első világháború első karácsonyán egy meglehetősen szokatlan eseményre került sor. A nyugati frontvonalon a „Csendes éjt” éneklő katonák a fenyőket gyertyával díszítették fel, és fegyverszünetre szólították fel a front másik oldalán lévő csapatokat. Mintegy isteni sugallatra, a katonáknak az az ötletük támadt, hogy a fegyverszünetet focimeccsel koronázzák meg.

A flandriai „senkiföldjén” német, francia, brit és belga futballozó katonák sorakoztak fel. Kezet fogtak, és rövid időre elfelejtették a fejük fölött lebegő halált, sőt, még élelmiszert és ajándékokat (csokoládé, keksz, likőr, cigaretta) is cseréltek egymás között.

A szokatlan környezetben a katonai sapkák és sisakok kapuvá változtak. Az egyik katona Stanley Weintraub Silent Night: The World War I Christmas Truce című könyvében így emlékszik vissza a napra: „Amikor éjszakai őrjáratot teljesítettünk a „senkiföldjén”, úgy éreztük kilométereket gyaloglunk. Most pedig kiderült, hogy a terület alig két futballpálya szélességű.”

A jelképesen „Tommynak” és „Fritznek” nevezett brit és német játékosok összecsaptak a fagyott földön. Egy később nyilvánosságra került levél tanúsága szerint az egyik brit katonát egy szász játékostársa egy üveg borral kínálta, hogy igyon vele a királya egészségére, hiszen a britek éppen 3-2-es vereséget szenvedtek. Az eseményt a 133-as számú szász ezred hivatalos naplójában is megörökítették.

Aznap még több meccsre is sor került. „Bármerre nézett az ember, focizó és beszélgető „ellenséges” katonákat látott”- idézi fel Hugo Klemm a 133-as számú szász ezredből.

„Nehéz volt elképzelni, hogy valójában harcban állunk egymással” – idéz egy másik szemtanút Weintraub könyvében.

Többen folytatni akarták a focit karácsony után is, de a front két oldalán harcoló parancsnokok szeme előtt „küldetésük” lebegett. A harcok kiújulásával a futballozást már újév előtt beszüntették. A háború még további három karácsonyt felölelt, de hasonló összecsapásra többé nem került sor.

- Christy Ullrich

Cimkék