Itt vagyTartalom / Pénz helyett Erzsébet? A nyugdíj egy része is utalványban jöhet

Pénz helyett Erzsébet? A nyugdíj egy része is utalványban jöhet


Beküldte detto - Ekkor: 2012 June 09

Nyugdíj – Javaslat az utalványok „bővített felhasználhatóságára”
Döbbenten vette kézbe a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány június 5-én kelt levelét egy fővárosi patika tulajdonosa. A levélben arról tájékoztatják a gyógyszertári vezetőket, hogy az új Erzsébet-utalvány szeptember elsejétől a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) által kialakított terminál segítségével „érvénybe lép”.

„Az új Erzsébet-utalvány a teljes szociális hálóba való beépítése miatt (beiskoláztatási támogatás, családi pótlék, önkormányzati segély és tervezetten a nyugdíjak egy része) bővített felhasználhatóságot tesz lehetővé. A gyógyszeripari szegmens igen nagy részét képezi a szociális juttatások jövőbeli felhasználhatóságának. Az Erzsébet-utalvány elfogadóhely csatlakozást a patikáknak is lehetővé tesszük, hogy a gyógyszerkészítmények vásárlását is biztosítani tudjuk” – áll a levélben.

Néhány hónappal ezelőtt különös javaslatot tett a NÜSZ bizonyos szociális ellátások és a családi pótlék Erzsébet-utalvány formájában történő kifizetésére. Ehhez érdemes tudni, hogy a NÜSZ üzletileg érdekelt az utalvány minél szélesebb körű felhasználásában. Az előterjesztés szerint a családi pótlékot, a lakásfenntartási támogatást, a rendszeres szociális segélyt, az átmeneti segélyt és a foglalkoztatást helyettesítő támogatást kellene az utalványra folyósítani – mindez összesen 436 milliárd forintos tétel a költségvetésben. A legnagyobb „falat” a 350 milliárdos családi pótlék, amelynek jelentős része a torz magyar szociális ellátórendszer következtében a jó helyzetben lévő családok pénztárcájában köt ki.

Az elementáris felháborodás hatására április végén a humántárca egy közleményben azt a tájékoztatást adta, hogy a gyes, a gyed és a családi pótlék esetében nincs szó utalványozásról, mindezeket továbbra is készpénzben kapják majd a családok.
A Policy Agenda elemzőintézet kormányon belüli ellentétet sejt a most a patikusoknak küldött levél mögött. – Ha a családi pótlékot és a nyugdíjat utalványban fizetik ki, azzal gyámság alá vonják az állampolgárokat – vélik, hozzátéve: a rendszer a felhasználóknak lényegesen kényelmetlenebb lenne, és többe is kerülne, mint a készpénz.

Se patika, se szupermarket nincs minden faluban, ahhoz tehát, hogy egy család beválthassa az utalványait, utaznia kell. A Policy Agenda arra is rámutat, hogy az utalványozással kialakulna egy másodlagos piac, mert akinek muszáj készpénzhez jutnia, áron alul fogja eladni az utalványait. A Napi Gazdaság szerint a NÜSZ hatszázalékos vagy ennél magasabb jutalékot kér az elfogadóhelyektől, ami kitermelhetetlen a kereskedőknek és a vendéglátóknak. A NÜSZ-nek eddig egyetlen nemzetközi lánccal sikerült megállapodnia az utalvány elfogadásáról.

További kérdést is fölvet a levél: mire utal az, hogy a nyugdíjak „egy részét” utalványban fizetik ki? Névtelenséget kérő forrásaink a kormány eddigi lépéseinek ismeretében azt feltételezik, ez a rokkantnyugdíjakra vonatkozhat. E társadalmi csoport tagjai ugyanakkor már a kormány eddigi, őket érintő intézkedéseit is erősen sérelmezik, tegnap Komlón több száz bányász tiltakozott a rokkantnyugdíjazás újraszabályozása ellen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megdöbbenéssel értesült a gyógyszertári vezetőknek küldött levélről. A tárca kérdésünkre azt hangsúlyozta: az áprilisban kiadott közleményében leírtak máig érvényesek, s felhívta a figyelmet, hogy az utalványra érkező szociális ellátások között nem szerepel a családi pótlék, ezt kormányrendelet szabályozza.
/NOL/