Itt vagyTartalom / Minden a jövő évi gáz- és távhő támogatásról!

Minden a jövő évi gáz- és távhő támogatásról!


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 31

Jövőre a gáz- és távhő támogatás összege költségvetési szinten 27%-kal kevesebb lesz, mint idén. Ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum 2,5-szeresét nem változik, a többi kategóriában viszont az infláció mértékében csökken a támogatás összege. A gáz piaci árának növekedése a támogatás mértékétől függetlenül, növeli a kompenzációban részesülő háztartások költségeit is.

Jövőre, csakúgy, mint az idén, összesen mintegy 2 millió háztartás kap támogatást. Továbbra is azok a családok kaphatnak kompenzációt, amelyekben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresét.

Mint Darócszy Dávid kormányszóvivő az ingatlanok.hu kérdésére elmondta, ma Magyarországon 2,7 millió háztartásban használnak gázt, illetve távfűtést, így a kompenzáció még most is jelentős réteget érint.

Ezzel együtt az idei 112 milliárd forintos kerethez képest 30 milliárd forinttal kevesebb, 82 milliárd forint jut kompenzációra. Az eddigi tapasztalatok alapján egy átlagos háztartás évente 1500-1600 köbméter gázt fogyaszt.

Támogatási limit

Ehhez képest mintegy 20 százalékos „biztonsági ráhagyást” jelent, hogy jövőre a gázszámlához alaphelyzetben évi 2 ezer köbméter fogyasztásig jár támogatás, a tavalyi 3 ezer köbméterhez képest.

A nagycsaládosok esetében ennél kétszer nagyobb mennyiséghez, tehát 4000 köbméter éves fogyasztásig jár majd a támogatás az idei 5 ezer köbméterhez képest. A tapasztalatok szerint a valóban rászoruló nagycsaládosok egy viszonylag kis részénél, mintegy 4,4 százalékánál ennél is magasabb a fogyasztás. Nekik a szociális háló egy másik eleme jelenthet segítséget a Miniszterelnöki Hivatal sajtóanyaga szerint: jövőre az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,4 százalékkal emelkedik a családi pótlékuk.

A távhő támogatásnál nincs semmilyen mennyiségi korlát.

Daróczi Dávid az ingatlanok.hu-nak elmondta, az 1500-1600 köbméteres átlagot egy hosszabb adatsorból kalkulálták, tehát nem a tavalyi télből indultak ki.

Fontos, hogy a gáz piaci árának emelkedésével a fix támogatás miatt a gázszámla a támogatott háztartásoknál is növekedni fog.

Kik részesülnek támogatásban?

Továbbra is azok a családok kaphatnak kompenzációt, amelyekben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresét.

Hogy ki mekkora támogatást kap, az attól függ, hogy mekkora jövedelme van a háztartásnak, és abból összesen hány embernek kell megélnie, azaz: a rendszer rászorultsági alapú – fogalmaz a sajtóanyag.

Négy csoportba sorolhatók azok a háztartások, amelyek támogatást kapnak.
Azok a háztartások, amelyekben az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem

I. kevesebb az öregségi nyugdíjminimum 2-szeresénél;

II. az öregségi nyugdíjminimum 2-szerese és 2,5-szerese között van;

III. az öregségi nyugdíjminimum 2,5-szerese és 3-szorosa között van;

IV. az öregségi nyugdíjminimum 3-szorosa és 3,5-szerese között van.

(Az öregségi nyugdíjminimum jövő évi összegéről a költségvetés elfogadásakor, várhatóan december második felében dönt majd az Országgyűlés.)

Mekkora lesz a támogatás?

A gázt fogyasztó háztartások 67 százaléka, a távhőt használóknál pedig 61 százalék ugyanakkora támogatást kap jövőre is, mint 2007-ben.

*Az adatok egyelőre tájékoztató jellegűek: az Országgyűlés december második felében, a költségvetés elfogadásakor dönt a nyugdíjminimum összegéről, amely várhatóan 28 500 forint lesz a jelenlegi tervek szerint.

Az összefoglaló adatokból az is látható, hogy a két magasabb jövedelmi kategóriában az inflációnak megfelelő mértékben csökken a kompenzáció összege.

Mikor igényelhető a támogatás?

A jövő évre vonatkozó támogatási kérelmeket november 1-jétől lehet beadni. A kérelmet a Magyar Államkincstárnak (MÁK) kell benyújtani. Az államkincstár november közepéig küldi ki postán az új adatlapokat azoknak a családoknak, akik ebben az évben már kapták a támogatást. Fontos, hogy azoknak is be kell nyújtani a kérelmet, akik már most is részesülnek támogatásban.

Nem kellenek igazolások, a rendszer önbevalláson alapul. Ugyanakkor a kérelmezőnek felelőssége tudatában kell nyilatkoznia.

Aki 2007. december 31-éig postán visszaküldi, vagy személyesen leadja a Magyar Államkincstár kirendeltségein a kérelmét, annak már a januári – tehát februárban kipostázott – számlán jóváírják a kedvezményt. Aki 2008. január 1-je után adja be támogatási kérelmét, az a beadási dátumtól számított következő hónap elsejétől jogosult a támogatásra.

2008-ban már nem lesz lehetőség arra, hogy a március 31-ig beérkező igénylések után visszamenőleg, januártól kifizesse a Magyar Államkincstár a támogatásokat. Ettől függetlenül az igénylést 2008-ban is be lehet adni, de akkor a támogatás nem lesz visszamenőleges!

Hogyan számoljam ki a jövedelmet?

Jövőre változik a jövedelem meghatározása, és igazodik a szociális törvényhez.

Rendszeres jövedelem esetén az igénylést megelőző hónap jövedelme számít.

Nem rendszeres jövedelem esetén, például a vállalkozóknál, az igénylést megelőző 12 hónap bevételei alapján kell kiszámolni a havi átlagos jövedelmet.

Hány fő lakik egy háztartásban a rendszer szerint?

A jövedelmet az úgynevezett fogyasztási egységgel, tehát nem a háztartásban élő személyek számával kell elosztani. A fogyasztási egységek kiszámításának elve nem változott tavalyhoz képest.

Fogyasztási egységek egy háztartáson belül:

- a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

- a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

- a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

- a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

- a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

/ingatlanok.hu/