Itt vagyTartalom / Már az ovisok is az interneten lógnak

Már az ovisok is az interneten lógnak


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 29

A kicsik játékra, az idősebbek tanulásra használják a világhálót

Viszonylag korán, többnyire már 10 éves koruk előtt használni kezdik az internetet a hazai gyerekek - derült ki az NRC Piackutató felméréséből. A kutatás szerint a kicsik főleg játszani szoktak a világhálón, a nagyobbak viszont már iskolai feladatok megoldásához is használják a netes forrásokat. A 11-14 évesek több mint fele úgy gondolja, hogy a szüleinél jobban ért a számítógéphez.

A felmérést idén nyáron végezték, 2500 15 évesnél fiatalabb internetező gyerek bevonásával. Mint kiderült, a 11-14 évesek több mint fele évek óta használja a világhálót, a 7-10 évesek kétharmada az utóbbi egy évben kezdett netezni, az ennél is fiatalabbak 55 százaléka pedig az elmúlt pár hónapban lett felhasználó.

A 6 évesek 80 százaléka csak játszik, 71 százaléka gyerekeknek szóló oldalakat látogat, 56 százalék pedig meséket néz az interneten. A 7-14 évesek többsége is főleg játékokra használja a netet, de jó részük már e-mailezik is. Az NRC kutatásából kiderült: minden második internetező gyermek kattintott már internetes hirdetésre, az iskoláskorú gyermekek több mint fele pedig szokott idegennyelvű weboldalakat is látogatni. A 7-10 évesek 32 százaléka, a 11-14 éveseknek pedig 63 százaléka iskolai feladatok megoldásához is használja a világhálót. Chatelni is a nagyobbak szoktak: a 11-14 éveseknek már 66 százaléka "beszélget" az interneten.

A gyerekek többsége nem szörfölhet szabadon a világhálón, mivel szülei ellenőrzik és korlátozzák a hozzáférést. 6 éves korig ötből négy gyerek csak szülői felügyelet mellett internetezhet; a 11-14 évesek körében viszont már csak 44 százalék ez az arány, 79 százalék pedig leggyakrabban egyedül ül a gép elé.

Forrás: Független Hírügynökség