Itt vagyTartalom / Kevesebb jut a gázártámogatásra

Kevesebb jut a gázártámogatásra


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 29

Kevesebb pénz lesz jövőre a gázártámogatásra - tudta meg a Népszava. Az újság információi szerint jövőre már csak 82 milliárd forintot költ a kormány a támogatásra - idén ez az összeg még 120 milliárd forint. A változások a legérzékenyebben azokat a családokat érintik, ahol az egy főre eső jövedelem 67 és 93 ezer forint között van, illetve akik túl sok gázt fogyasztanak.

Sokaknak kerül majd többe jövőre gázzal fűteni - a kormány ugyanis átalakítja a gázár-kompenzációt. Lapértesülés szerint jövőre már csak 82 milliárdot költenének a gázszámlák kompenzálásra - szemben az idei 120 milliárddal.

Eddig a támogatásra jogosult családok 3000 köbméteres fogyasztásig kaptak valamilyen támogatást - az e feletti gázfogyasztást már teljes mértékben ki kell fizetni. Jövőre viszont már csak 2000 köbméter támogatott árú gázt kaphatnak a családok. Ugyanilyen változás lesz a nagycsaládosoknál: ők eddig 5000 köbméteres fogyasztásig kaptak támogatást, jövőre ez a határ 4000 köbméterre csökken.

A támogatás nagysága nem változik azoknál a családoknál, ahol 67 ezer forint alatt van az egy főre eső jövedelem. Ők eddig is, és jövőre is 40, vagy 32 százalékos támogatást kapnak. Azoknál a családoknál viszont, ahol az egy főre eső jövedelem 67 ezer és 93 ezer forint között van, már lesz változás. Továbbra is kapnak támogatást, de a kompenzáció nem követi majd az inflációt - tehát a támogatás reálértéke várhatóan csökkenni fog.

Becslések szerint jövőre körülbelül 5-10 százalékkal drágul az áram is - de ezek csak becslések. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a várható drágulásról csak egy dátumot mondott.

„December elején ki fog derülni, hogy mennyibe kerül majd az egyetemes szolgáltatás keretében biztosított áram ára” – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Vagyis, hogy pontosan mennyivel kell majd többet fizetni a családoknak az áramért. Hogy a kisfogyasztóknak lesz-e valamilyen kompenzáció, még kérdéses.

Az RTL Klub Híradója szeretett volna többet megtudni arról, hogy jövőre hogyan alakul a gázár és áramár kompenzáció - meg is kérdeztük a kormányszóvivői irodát. Ők azt mondták, hogy délután kettőkor válaszolnak kérdéseinkre, azonban lemondták a sajtótájékoztatót.