Itt vagyTartalom / Bővülhet a munkavállalók adómentes kerete

Bővülhet a munkavállalók adómentes kerete


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 29

Több adómentes étkezési utalványt kaphatnak a munkavállalók jövőre - ezt ígéri a kormány.

Ha nem is sokkal, de nő a beiskolázási segély, a mostani 20-ról 21 ezer forintra. És ha valaki sokat fizet be az egészségbiztosítási pénztárába, akkor jövőre sportra is többet költhet adómentesen.

Az étkezési utalványért és a hagyományos pénzért is ugyanazt az ételt kapjuk - de mégis jobban megéri utalvánnyal fizetni az éttermekben. Az étkezési utalványok után ugyanis semmilyen adót nem kell fizetni, viszont a munkaadónak korlátozzák, hogy egy hónapban az alkalmazottnak mennyi utalványt oszthat ki.

2007-ben az alkalmazottak vagy ötezer forint hidegétel-utalványt, vagy 10 ezer forint melegétel-utalványt kaphattak. A tervek szerint ez az érték nő: 2008-tól hatezer forint hidegétel-utalványt, vagy 12 ezer forint melegétel-utalványt kaphat a munkavállaló.

A tervek szerint változik az iskolakezdési támogatás is. Idén erre a célra a munkavállaló egy iskoláskorú gyerek után maximum 20 ezer forintot kaphat adómentesen a munkaadójától. Jövőre viszont már nem fix összeget határoznak meg, hanem a mindenkori minimálbér 30 százalékát lehet majd kiosztani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövőre egy gyerek után 21 ezer forintot adhat adómentesen a munkaadó.

Ha valaki tagja valamelyik egészségpénztárnak, és nem egyedül él, akkor jövőre sporteszközökre, sportbérletekre is többet költhet adómentesen. Eddig ugyanis az egészségpénztári befizetésekből a mindenkori minimálbér összegét lehetett elkölteni sportolásra. Információink szerint azonban 2008-tól már annyiszor 65 és félezer forintot fizethetnek ki erre a célra a munkavállalók, ahányan egy háztartásban élnek. Vagyis egy négytagú család 262 ezer forintot költhet majd adómentesen például fitneszbérletre, uszodajegyre vagy sporteszközökre.