Itt vagyTartalom / Jövőre nagyot üt az építményadó! Ön is fizeti?

Jövőre nagyot üt az építményadó! Ön is fizeti?


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 28

Miközben az ingatlanadó bevezetésével vagyunk elfoglalva, tán még a szakértők figyelmét is elkerülte, hogy jövőre drasztikusan változik az építményadóra vonatkozó szabályozás. A lényeg, hogy a lakóingatlanba bejelentett vállalkozások építményadó alóli mentessége megszűnik. Ez négyzetméterenként és évente ezer forint költséget jelent a tulajdonosnak.

Természetesen építményadót csak abban az esetben kell fizetni, ha az adott önkormányzat azt egyébként is kiveti a nem lakás céljára szolgáló ingatlanokra. Sajnos azonban a legtöbb önkormányzat, míg a lakások után nem szed be építményadót, addig a nem lakás céljáró szolgáló ingatlanok után általában igen.

Eddig az önkormányzatoknak törvényi felhatalmazás alapján lehetőségük volt olyan mentességet meghatározni, amely lakásokban működő cégeket kivonta az adókörből.

Az EU tehet mindenről

Mint a Pénzügyminisztérium sajtóosztályától megtudtuk, az uniós csatlakozási tárgyalások során Magyarország vállalta, hogy ezt az Unió jogrendjébe nem illeszkedő törvényi passzust megszünteti.

Tehát 2008-tól teljesen mindegy, hogy egy cég irodaházban vagy magánlakásban működik, illetve van bejelentve, egységesen kell fizetni az építményadót.

További rossz hír, hogy az építményadó mértéke négyzetméterenként jövőre 1100 forint környékén fog alakulni, tehát a tulajdonos egy jobb helyen lévő irodának kiadott lakás után is körülbelül egyhavi bérleti díjat veszít.

Nem kis összegről van szó…

A változás horderejét jelzi, hogy például a XIII. kerületben az építményadóból idén várt 2 milliárd forintos bevételhez képest jövőre 6-700 millió forint növekménnyel számolnak.

Mit tegyen, ha lakása egy vállalkozás székhelye is egyben?

Ha az Ön tulajdonában lévő lakás egy vállalkozás székhelye és nem fizetett eddig építményadót, akkor érdemes megtudakolni, hogy a helyi önkormányzat kiveti-e a nem lakás céljára szolgáló ingatlanokra ezt az adófajtát? Ha igen, akkor jövőre több mint valószínű, hogy Önnek is fizetnie kell.

Megoldás

Ha el akarja kerülni az adófizetést, akkor először érdemes megpróbálni a bérlőre terhelni a pluszköltséget. Ha ez nem megy, akkor meg kell kérni, hogy bérlője helyezze át vállalkozásának székhelyét hivatalosan az Ön lakásából. Ha ez sem megy, akkor vagy beletörődik a helyzetbe vagy felbontja a bérleti szerződést és inkább egy magánszemélynek adja ki az ingatlant.

Ha saját cége van székhelyként bejelentve lakásába, akkor nincs mit tenni. Elképzelhető ugyanakkor, hogy olyan vállalkozó szellemű lakástulajdonosok tűnnek majd fel, akik jutányos összeg fejében „beengedik” vállalkozását lakásukba, ugyanis egy ingatlan után csak egyszer kell fizetni.

/ingatlanok.hu/