Itt vagyTartalom / A kókai szőlőhegyen

A kókai szőlőhegyen


Beküldte buborék - Ekkor: 2011 November 06

Haris pinceHaris pince

A Gödöllői dombság nyúlványán, a Dányhoz közeli Felsőhegyen kerestük fel a Haris családi pincészetet.
A déli fekvésű domb oldalában, az erdő mellett találjuk a pincét, három hektáros kordonos művelésű szőlő szélében.
Haris Miklós fiatal borászt kérdezzük a Haris családi pincészet létrejöttéről.

Anyai nagyapám, Répás István szőlője volt itt régebben. Tőle édesapám id. Haris István vette át a szőlő művelését.
Testvéremmel szabadidőnkben sokat segítettünk neki.
Még a redszerváltás előtt új területekkel növeltük szőlő birtokunkat,
1994-től vállalkozásban műveljük. Édesapám állandóan képezte magát, borversenyeken boraival sikeresen szerepelt.
A szakmai sikerek ösztönzőleg hatottak rá. A kibővült ismeretségi körben szakmai információkat cseréltek.

Az ő aktivitásának köszönhetően is 2000 környékén a kókai szőlő területet hegyközséggé nyilvánították.
Sikerült a bortermelőket összefogni, édesapámat hegybírónak választották. A Kókai hegyközség a Kunsági borvidék része lett.
Hegyközségünk tagjai községünkben 2011-ben rendezték meg a XII. Kókai borfesztivált.

Édesapám halála után a családi szőlészetet, borászatot én folytattam. Az elmúlt évek alatt borászati képesítést szereztem, majd további képzések és vizsgák után országos versenyeken jegyzett borbíró minősítést kaptam.
Országos versenyeken szakmailag minősítem a borokat.

Pincészetünk a minőségi bortermelést tűzte ki célul. Vörös és fehér szőlőket termelünk.
Magas művelésü szőlőnkben megtalálhatók az alábbi szőlőfajták:
cabernet sauvignon, merlot, zweigelt, kékfrankos, chardonnay, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér.

Boraink ezekből a szőlőfajtákból készülnek külön-külön, vagy házasítással.
Házasított borunkat cabernet sauvignon és merlot szőlőkből állítjuk elő.

Fehér boraink reduktív eljárással készülnek, hogy friss, üde, gyümölcsös ízüket megtartsák.
Vörös borainkat tölgyfahordókban tároljuk.

Egyes vörös borainkat barrique hordókban érleljük. Ezek a 220 literes égetett, füstölt tölgyfa hordók különleges háttér ízt adnak a boroknak.

A sok éves borászati tapasztalattal bíró munkánknak köszönhetően saját pincészetünk borai nívős versenyek dobogós
helyezett, elismert borai.
Szakmai sikereimet köszönhetem családom segítségének is.
Ha időm engedi, csoportoknak, baráti társaságoknak borkóstolókat szoktunk tartani.

Saját borainkkal szakmai bemutatókon, kiállításokon is szereplünk, pincészetünkben folyó- és palackozott bort értékesítünk.

További információk a pincészetről:

Haris Miklós: 06-30/228-6702

Lejegyezte: Buborék

Szőlő sorokSzőlő sorokAsztal a fa alattAsztal a fa alattHaris borokHaris borokPince hangulatPince hangulatBarrique hordókBarrique hordókHaris MiklósHaris Miklós

Cimkék