Itt vagyTartalom / Megszűnik a hagyományos autópálya-matrica

Megszűnik a hagyományos autópálya-matrica


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 21

Január elsejétől már nem kell matricát ragasztani az autósoknak a járművek szélvédőjére, ha felhajtanak valamelyik autópályára. Megszűntetik ugyanis a hagyományos vignettát, helyette elektronikus úton, a rendszám alapján ellenőrzik majd, hogy fizettek-e az úthasználatért - mondta újságíróknak vasárnap a gazdasági és közlekedési miniszter Budapest határában, az autópálya-kezelő ügyfélszolgálatánál. Januárban egyébként nem változnak az árak. Kóka János elmondta még, hogy 2008-tól a motorosok egész évben vásárolhatnak majd féláron négynapos virtuális matricát - erre idén volt először lehetőségük.

Autópálya-matricát 2000 óta kell az autósoknak a járművek szélvédőjére ragasztani, ha valamelyik sztrádára akarNak felhajtani, ezeket a benzinkutakon és az autópálya kezelő ügyfélszolgálatán lehetett megvásárolni. A rendszámokat eddig is tárolta egy elektronikus a rendszer, a jövőben azonban már csak erre lesz szükség, a hagyományos matrica megszűnik. Az ellenőrzés is így, elektronikus úton történik majd. A sofőrök a személyes, internetes, vagy telefonos vásárláskor egy bizonylatot kapnak, probléma esetén ezzel tudják majd igazolni, hogy fizettek a sztrádahasználatért.

Kóka János elmondta, hogy a matricák előállítása és a benzinkutakra való kiszállítása évente 2-300 millió forintba került, ezt a pénzt 2008-tól megspórolják, és közlekedés-biztonsági célokra fordítják.

A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy jövőre nem drágul az úthasználat. Pedig az autópályák hossza 71 kilométerrel nőtt idén, ami azt jelenti, hogy körülbelül 7 százalékkal nőtt a sztrádák hossza. Az infláció is 7 százalék körüli lesz, így legalább 14-15 áremelkedés lenne a reális. Ezt a pénzt azonban nem a sztrádahasználat drágításából szedik be, hanem a teherautósoktól, bizonyos autóutak használatért. Mióta fizetőssé tettek több szakaszt, ötmilliárd forint plusz bevétel keletkezett - tette hozzá.

Kóka János újságírók előtt bejelentette azt is, hogy januártól már egész évben vásárolhatnak a motorosok négynapos virtuális matricát féláron. Erre idén először volt lehetőségük, de csak a nyári tesztidőszakban, mégis a néhány hónap alatt 20 ezren vásároltak. A próbaidő sikeres volt, az egész évre történő meghosszabbítása mellett a motoros érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetve döntött a szaktárca.

/Független Hírügynökség/