Itt vagyTartalom / Egy lépésre a világbajnoki címtől!!

Egy lépésre a világbajnoki címtől!!


Beküldte sanyesz - Ekkor: 2007 October 21

Talma egy lépésre a vb-győzelemtől 2007. október 21., vasárnap 07:08
Fölényesen nyerte Talmácsi Gábor a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíját. A magyar motoros a verseny elején elszakadt a mezőnytől, Hector Faubelnek be kellett érnie a dobogó alsó fokával, Kojama Tomojosi ért be másodikként. A vb utolsó futamát tízpontos előnnyel várhatja az idei harmadik, pályafutása hatodik győzelmét bezsebelő Talmácsi.

Talma volt a leggyorsabb a délelőtti bemelegítésen, némi eső után, de már csaknem teljesen száraz pályán. Közvetlenül a futam előtt kellemes napsütésben állt a rajtrácson a 125 köbcentisek mezőnye, Loris Capirossi és Valentino Rossi fürkésző tekintete előtt.

Mattia Pasini tört élre a start után, de néhány kanyart követően Talmácsi átvette a vezetést, Faubel pedig feljött másodiknak. A harmadik kör utolsó kanyarját elrontotta Faubel, Pasini a célegyenesben leelőzte, kihasználva a szélárnyékot, Talma pedig egy kis levegőhöz jutott.

Letisztult verseny volt, nem előzgették egymást megállás nélkül a motorosok. Faubel már szinte fojtogatta Pasinit, mikor ismét hibázott, így Simone Corsi is megelőzte. Az olasz feljött másodiknak, Faubelt megelőzte Joan Olive, a sorrend tehát 11 körrel leintés előtt így nézett ki: Talmácsi, Olive, Corsi, Pasini, Faubel. Ebben a fázisában a verseny elvesztette letisztult jellegét, a Talma mögötti boly tagjai folyamatosan előzgették egymást.

Faubel mögött csapattársa, Sergio Gadea haladt, aki egyben középhátvédként viselkedett. Hét körrel leintés előtt több mint nyolc másodpercre hízott Talma előnye, a többiek az előzgetésekkel, az ívek védésével rengeteget vesztettek vele szemben.

Négy körrel a befejezés előtt robbantott Faubelt, Pol Espargaro elesett, Kojama Tomojosi bejelentkezett a dobogóért. A KTM-es japán felkapaszkodott másodiknak, de elébb még Olive is megelőzte Faubelt. Az utolsó körre Kojama is elszakadt kicsit üldözőitől, Faubel tehát honfitársával, Olive-val brusztolt a dobogó alsó fokáért.

A sorrend nem változott, Talmácsi bezsebelte idei harmadik, pályafutása hatodik győzelmét (és szinte mellékesen a verseny leggyorsabb körét is), így kerek tízpontos előnnyel várhatja az utolsó futamot. A képlet egyszerű: amennyiben november 4-én, Valenciában Talma dobogóra ér, világbajnok. Másra nem is merünk gondolni.

"Iszonyú meleg volt, de a csapat rengeteget dolgozott, nagyon jól összerakta a gépet. Az első öt körben volt hogy százszázalék felett teljesítettem, aztán élveztem a versenyt, mosolyogtam közben. Mindenkinek köszönöm, annyian segítettek, hogy nem is tudom felsorolni" - mondta a még mindig rendesen pörgő Talma a hivatalos sajtótájékoztatón.

"Jó volt a motor, mindent megpróbáltam, de ennyi sikerült ma. Otthon, Valenciában mindent megteszek majd a győzelemért" - értékelt Faubel.

A Malajziai Nagydíj végeredménye:

1. Talmácsi Gábor, Bancaja Aspar, 42:50.831 perc
2. Kojama Tomojosi, Red Bull KTM, + 6.753 másodperc
3. Hector Faubel, Bancaja Aspar, + 7.793
4. Joan Olive, Polaris World, + 8.180
5. Sergio Gadea, Bancaja Aspar, + 8.947
6. Lukas Pesek, Valsir Seedorf Derbi, + 9.935
7. Simone Corsi, Skilled Racing Team, + 10.132
8. Mattia Pasini, Polaris World, + 10.335

Leggyorsabb kör: Talmácsi Gábor, 2:13.987 perc (149.065 km/órás átlag) az 5. körben
forrás: http://www.origo.hu

Cimkék