Itt vagyTartalom / Százezrek éheznek az országban

Százezrek éheznek az országban


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 11

Kétszázezer ember éhezik ma Magyarországon egy ENSZ-felmérés szerint. Míg a világ más országaiban a termőföld hiánya, vagy az állati fertőzések, például a sertéspestis miatt nem jutnak elegendő élelemhez az emberek, Magyarországon az éhezés legfőbb oka a munkanélküliségből fakadó szegénység. A szociális háló nem mindenkit ér el, Borsodban van olyan kistérség, ahová az idén csak egyszer jutott az adományokból. A szakember szerint az éhezés nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs mit enni.

Zárni kell a kamrának kinevezett szekrényajtót a 12 gyerekes Oszlányiéknál. A család havonta 280 ezer forintból él. A gyerekek naponta öt kiló kenyeret esznek meg, hónap végén pedig már csak hármat.

„Többre nem futja. Vagy pedig tésztát, krumplit esznek. Mert hús, ilyesmi hónap végén már nem nagyon kerül az asztalra” – mondta Oszlányi Zoltánné.

Pontos szám nincs arról, hogy Oszlányiékon kívül hányan élnek így az ország egyik legszegényebb megyéjében, Borsodban. Az ENSZ felmérése szerint 200 ezer ember éhezik ma Magyarországon, a szakemberek szerint ez a szám sokkal nagyobb is lehet.

„Több százezer ember küzd ma Magyarországon az alultápláltsággal, egészen pontosan a minőségi élelmiszerhez való jutás okoz nekik problémát” – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület vezetője.

Segélyosztás júniusban Sajószentpéteren. Az idén ez volt az egyetlen a 63 települést összefogó kistérségben, pedig tavaly hetente kaptak adományt a rászorulók.

„Nem értjük, hogy a tavalyi évhez képest miért esett vissza az adományok száma, és nem tudjuk, miért nincs esélyegyenlőség, miért nem egyformán kapják az ország bármely régiójában a családok ezeket az adományokat” – mondta Vassné Erdei Erzsébet, a Kazincbarcika és Térsége Nagycsaládos Egyesület elnöke.

Borsodba is eljut talán az Élelmiszerbank Egyesület adománykonvoja, amely az élelmezési világnapon, jövő hétfőn indul. Több tízmillió forint értékben juttatnak el alapvető élelmiszereket országszerte 300 ezer emberhez.