Itt vagyTartalom / Elrettentő bírság gyorshajtóknak

Elrettentő bírság gyorshajtóknak


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 11

A jövőben akár 800 ezer forintos bírságot kaphat annak a gépjárműnek az üzembentartója vagy tulajdonosa, akinek az autóját gyorshajtáson kapták - legalábbis a Miniszterelnöki Hivatal tervei szerint. A kancellária javaslatának lényege, hogy 50-től 800 ezer forintig terjedő bírsággal büntetnék meg azt az autótulajdonost vagy üzembentartót, akinek az autójával nem adták meg az elsőbbséget, megszegték a kanyarodási szabályokat, vagy a buszsávot illetve autópályán a leállósávot használták.

Rendőrök üldöztek egy gyorshajtót az M1-es és M7-es autópálya Budapestre vezető szakaszán. A sofőr több mint 140 kilométer per órával száguldott, mégis megúszta néhány tízezer forintos bírsággal.

Ezt változtatná most meg a kormány azzal, hogy többszörösére emelné a szabálysértési bírságokat. [b]Az igazságügyi tárca 300 ezer forintos maximális büntetést javasol, de a Miniszterelnöki Hivatal szerint 800 ezer forint lenne a felső határ./

„Elrettentő erejű bírságot kell kiszabni. Különösen olyan magatartásokat tartunk veszélyesnek, mint az ittas vezetés, a gyorshajtás, mint a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyek elfoglalása, az autópálya leállósávjának az elfoglalása, a buszsáv jogosulatlan igénybevétele” – mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos.

Jelenleg Magyarországon 100 ezer forint a felső határ, amit közúti szabálysértéseknél kiszabhat a rendőrség. Leggyakrabban ittas és jogosítvány nélküli vezetés miatt büntetik meg az autósokat, ebben az esetben 100 ezer forintos maximális büntetést kaphatnak. Gyorshajtásnál pedig 60 ezer forint a legnagyobb büntetés.

A változtatások az elkövetkező hetekben kerülnek a parlament elé. Ha elfogadják, akkor néhány hónapos kampány után 2008. május elsejétől már életbe is lépnek az új szabályok.

Az Európai Unió 2001-ben azt tűzte ki célul, hogy 2010-re felére csökkentik a tagországok a halálos balesetek számát. Magyarországon azonban nemhogy csökkennének, tavaly öt százalékkal emelkedtek a halálos balesetek.