Itt vagyTartalom / Jogszerű az iparűzési adó

Jogszerű az iparűzési adó


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 11

Jogszerű az iparűzési adó - ezt a döntést hozta csütörtökön az Európai Bíróság. Több magyarországi cég ugyanis korábban pert indított, mert nem akarták megfizetni az önkormányzatoknak ezt az adót. Indoklásuk szerint ez ugyanis forgalmi adónak minősül - vagyis olyannak, ami után az áfa megfizetésével egyszer már adóztak. Az Európai Bíróság szerint viszont ez nem így van.

Azt mondta a bíróság, hogy a HIPA továbbra is kivethető, ami nagyon jó hír az önkormányzatoknak, és jó hír az államnak, hiszen évente több mint 400 milliárd forint bevétele van az országnak a helyi iparűzési adóból. Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa szerint, ha a bíróság nem ezt a döntést hozza, az komoly gondot okozott volna a költségvetésnek.

Az iparűzési adó ellen több cég is pert indított. Indoklásuk szerint ugyanis ez az adó úgynevezett forgalmi adónak minősül, hiszen a cégek a teljes forgalmuk két százalékát fizetik ki ilyen adóként az önkormányzatoknak. Az Európai Unió viszont csak egy forgalmi típusú adó kivetését engedélyezi - ez pedig Magyarországon az áfa. A bíróság szerint viszont az iparűzési adó nem hasonlítható az áfához, mert annak a terhét a vállalatok nem hárítják közvetlenül a vásárlóikra.

A kormány szerint valamilyen változtatás tényleg kell a versenyképesség növelése érdekében - de nem most.

„Hogy mi lesz a mostani adónem sorsa, az nem a mostani törvényalkotási időszaknak a témája, tehát a jövő év elején lehet erre visszatérni” – mondta Lucz Zoltánné, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője.

2008-ban ugyanis, a kormány az ígérete szerint már elkezdi kidolgozni az új adórendszert.

Az Európai Bíróság tehát döntött a HIPA nem jogszerűtlen Arról viszont továbbra vitáznak a szakemberek, hogy ez az adó nem csökkenti-e indokolatlanul a magyar vállalkozók versenyképességét.