Itt vagyTartalom / Ha drága bútort vásárolunk, tájékoztatják az APEH-et?

Ha drága bútort vásárolunk, tájékoztatják az APEH-et?


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 11

Drága műszaki cikk vagy bútor vásárlása esetén is igazolni kellene, hogy miből telt rá, a kereskedő ráadásul adatainkat az APEH-nek is továbbíthatná - legalábbis ennek vízióját vázolta fel Kondorosi Ferenc, az új rend kormánybiztosa. Az adóhatóság készen áll az új feladatokra, a PM jónak tartja az ötletet, a kereskedők kevésbé.

„Megfontolandó, hogy a jövőben a nagy értékű luxuslakások, autók, bútorok és műszaki cikkek vásárlása esetén legyen kötelező igazolni a pénz eredetét. Vannak országok, ahol 500 euró értékű vásárlás felett a kereskedők elkérik a vevő adatait, és továbbítják az adóhivatalnak” – nyilatkozta a Népszabadságnak az új rend kormánybiztosa. Kondorosi Ferenc az Adózónának elmondta: a kormány "Rend és szabadság" programjának része ez a javaslat, amiből néhány hónapon belül akár törvénytervezet is készülhet. A potenciális jogszabály nagyszerűsége szerinte abban áll, hogy miközben erősítheti az állampolgári fegyelmet, nem ütközne a magyar alkotmányos rendbe.

Aránytalan terhet jelentene, bár technikailag megoldható – kommentálta az Adózónának Kondorosi szavait Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője, az APEH volt elnökhelyettese. A kormánybiztos által említett 500 eurót különösen alacsony értékhatárnak találta a szakember, aki néhány milliós vásárlás esetén tartja elképzelhetőnek az ilyen típusú ellenőrzést. „ A kilencvenes évek elején elfogadtak egy törvényt, miszerint egyéni vállalkozó kifizetéseiről, illetve a részére érkezett kifizetésekről kellett volna adatot szolgáltatni, de a parlament végül visszakozott” – emlékezik egy hasonló próbálkozásra Vámosi-Nagy. Maximálisan egyetért az adózatlan jövedelmek feltárásának szándékával, de véleménye szerint ez a módszer indokolatlanul komoly terhet róna a vásárlókra, ráadásul külföldi vásárlással kikerülhető. Az APEH egykori elnökhelyettese szerint megfelelő számítástechnikai háttérrel az adóhivatal valóban megbirkózhat ezzel a feladattal is, de kérdés, milyen összeghatárral és milyen vásárlások esetén lenne értelme az ilyen adatszolgáltatásnak.

„Nagyon könnyen kijátszható lenne egy ilyen rendelkezés, hiszen bárki megkérhetné legális jövedelemmel bíró családtagját, barátját, hogy vásároljon helyette” – mondta a hvg.hu megkeresésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szándék, vagyis a feketegazdaság megfékezése, az ilyen tevékenységből származó pénzek feltárása Vámosi szerint is fontos feladat, de úgy véli, nem ez a legmegfelelőbb módja. A főtitkár arra hivatkozik, hogy azokról a csatornákról (vállalkozás, ingatlan, autó), ahol leggyakrabban megjelenik az eltitkolt jövedelem, már vannak adatai az APEH-nek.

„Az 500 eurót (125 ezer forint) különösen alacsonynak tartom. Egy ilyen intézkedés visszafelé is elsülhet: a vagyonosok külföldre mennek majd vásárolni” - magyarázza Vámos is, hozzátéve, hogy mindez nagyon komoly adminisztrációs terhet is jelent. Kondorosi szerint az értékhatár még finomítható, habár ezt nem feltétlenül tartja indokoltnak: Németországban, Franciaországban, illetve a Benelux Államokban, ahol szintén 500 euró felett ellenőrzik a vagyon eredetét, működik a rendszer - igazolta a javaslat jogszerűségét a kormánybiztos.

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman a konkrét hírt nem kívánta kommentálni, de lapunknak elmondta: korábban hasonló ügyekben már úgy foglalt állást, hogy az ilyen típusú, vagyis készletező adatgyűjtést elfogadhatatlannak tartja. Kondorosi szerint azonban nem parttalan, készletező adatgyűjtésről szól a javaslat. Alkotmányos garanciák beépítésével megszűnnének az adatvédelmi aggályok - hangsúlyozta a kormánybiztos, aki tizenkét évnyi Alkotmánybíróságon töltött szakértői múltjára hivatkozott. A pénz eredetét igazoló adatlapot a vásárlóknak kellene kitölteniük, és az adatokat kizárólag az adóhivatal, nyomozati szakaszban pedig a rendőrség és az ügyészség kezelhetné. Törvényben rögzítenék azt is, hogy a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett állami tisztségviselők, politikusok adatait az a hatóság kezelné, amely a vagyonnyilatkozatokat egyébként is ellenőrzi.

Az ötlet jó, s ha sikerül megteremteni a megfelelő jogszabályi hátteret, akkor az APEH képes lesz ennek a feladatnak az ellátására is – tájékoztatták az Adózónát a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán, amikor arról érdeklődtünk, képes lenne-e az adóhivatal ilyen adattömeget kezelni, s ellátni az ezzel kapcsolatos teendőket. Az APEH olyan mennyiségű vagyonosodási vizsgálatot végez, amihez kapcsolódóan ezeket a feladatokat is el tudja látni; ráadásul az hivatal létszámát 2008 közepéig 1717 fővel növelik – mondták a minisztériumban.