Itt vagyTartalom / Vigyázat! Jönnek a büntetőpontok!

Vigyázat! Jönnek a büntetőpontok!


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 10

Hat pont lesz a gyorshajtás, a piros lámpa, a szabálytalan előzés, 18 ponttól pedig ugrik a jogsi.

Jövő januártól jelentősen szigorodik a büntető pontrendszer, már két szabályszegés után elvehetik a jogosítványt - írja a Népszabadság.

Egy ittasan okozott balesetért 15 pont jár, így ha a bíróság valamiért nem vonja be a jogosítványt, a következő szabálysértésnél ez már elkerülhetetlen lesz.

Hat pontot "ér" a gyorshajtás, a szabálytalan előzés, a tilos jelzésen áthajtás, de öt pont járhat akkor is, ha valaki rossz helyen parkol. Akit pedig egyszerre több szabálysértésen érnek - átmegy a piroson, nincs bekapcsolva az öve, ráadásul kézben tartott mobillal telefonál -, akár tíz ponttal is "gazdagodhat".

A jogosítványt a tervek szerint 18 pontnál veszik el. Jelenleg a legdurvább kihágásért is 7 pont jár, ám általában 1 és 3 pont között mozog a büntetés.

Bár a 2001-ben bevezetett közlekedési pontrendszert 2004-ben egyszer már szigorították, kiderült, hogy a kívánt visszatartó hatás nem érvényesül. Az első három évben, amikor a pontokat csak egyenként osztották, egyetlen notórius szabályszegő sem akadt, aki a jogosítvány bevonását jelentő tizennyolcas határ közelébe jutott. De a tétek emelése sem hozott jelentős változást. Bár csaknem hatszázezren kerültek be a nyilvántartásba, a jogosítvány elvesztéséig csupán három-négyszázan jutottak el. Azok száma, akiket a tizennegyedik pont elérése után értesíteni kellett, ugyancsak alig háromszáz körül volt.

Szakértők egybehangzó állítása szerint jóval többen vannak azok, akik a volán mögött ülve másokra folyamatos veszélyt jelentenek. Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy a balesetek száma 2000 óta folyamatosan nő, miközben a szabályokat visszatérően semmibe vevő autósok közül alig néhány száztól vették el a jogosítványt. A ponthatárok emelésétől most azt várják, hogy a "visszaesők" közül lényegesen többen járnak pórul.