Itt vagyTartalom / Jön a 250 forintos kenyér - Magyarországot is elérte a drágulási hullám

Jön a 250 forintos kenyér - Magyarországot is elérte a drágulási hullám


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 10

Az élelmiszerárak emelkedését már mindenki a saját pénztárcáján érezheti, szakemberek szerint az élelmiszerláncok kezében most egy "történelmi esély" van, a kérdés az, hogy élnek-e vele.

Elérte Magyarországot is az a folyamat, ami a világ minden részén tapasztalható, mégpedig az, hogy az élelmiszerek ára állandóan emelkedik - írja a Napi Gazdaság.

Kenyértől a húsig - megugranak az árak

A nagy sajtóvisszhangot kapó drágulások ugyanakkor jó alkalmat adnak a láncok árrésének emelésére is - jegyzi meg az elemző. Az áremelések a gabonaszektorból indultak, az idei alacsony termés miatt nemcsak a liszt, hanem a takarmány ára is emelkedett már, utóbbi pedig éppen kezd begyűrűzni a sertés-, baromfi- és tejárakba.

Korábban azt lehetett gondolni, hogy míg a hús drágulását az import némiképp visszafoghatja, a tejárakat még az erősödő export is fölfelé húzza. Az elemző átlagosan 10-15 százalékos áremelkedéssel számol idén szeptember-december között, s az alapanyagárak növekedése már nemcsak a piacról származó információk szerint kezdődött el, hanem a KSH adataiban is tükröződik.

..egyik szitál, másik rostál, harmadik követ vág..

A malmok áremelései már elérték a boltokat, átlagosan csaknem 30 százalékkal drágult a liszt s a kenyér is mintegy 20 százalékkal. A kukoricatörés még nem fejeződött be, de az állattartók rémálmaiban szereplő 60 ezer forintos tonnánkénti árajánlatok a korábbinál komolyabban csúsznak be az áralkuk során, ami a húsárakra nagy valószínűséggel hatni fog, ezeket az állatállomány csökkenése is befolyásolja majd.

A baromfitermékek áremelkedését nem lehet az importtal letörni, a behozatalt ráadásul visszafogja az Európa-szerte tapasztalható hiány és a brazil baromfipestis is. A sertésnél ugyanakkor az import nem csak lehetőség, hanem valóság: idén már eddig is több mint 300 ezer sertés érkezett Lengyelországból Magyarországra. Az ártárgyalások napjainkban is folyamatban vannak. A tejfelvásárlási árak már júliusban emelkedésnek indultak, s tovább nőnek az árak emelkedését segítő - főként Olaszországba irányuló - nyerstej-export miatt.