Itt vagyTartalom / Kompromisszumos tandíjjavaslat

Kompromisszumos tandíjjavaslat


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 08

Kompromisszumos tandíjjavaslatot dolgozott ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a hét végi veszprémi közgyűlésén. A konstrukció lényege, hogy az államilag támogatott képzésre járó hallgató az indexbe felvett, de nem teljesített kreditek után tantárgyanként a normatíva – amely jelenleg 116 500 forint – 3-5 százalékának megfelelő öszszeget fizetne az első hat félévében, a mesterképzésben pedig a 4-6 százalékát az utolsó négy félévben.

Másfelől a befolyt összegek 30-60 százalékát az intézménynek tanulmányi ösztöndíjra kellene fordítania.
Amennyiben az oktatási minisztérium nem ad pozitív választ, október 17-én tiltakozó fáklyás felvonulást tartanak, de akkor is megtartják a demonstrációt, ha a tárca rábólint, ám ekkor inkább örömünnep jellege lesz a rendezvénynek. Miskolczi Norbert elnök úgy véli, az elképzelésük igazságos, mert csak azoknak kellene fizetni, akik nem tanulnak; átlátható, hiszen nincsenek benne kivételek, s több és azonnali bevételeket hozna az intézménynek. Ugyanakkor minőségi, világszínvonalú felsőoktatást szeretnének látni és belátják, ez nem valósulhat meg másként, mint hogy ők is részt vesznek annak a finanszírozásában.

A konferencián jelen lévő Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára kijelentette, tanulmányozni fogják a HÖOK javaslatát, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy egyetértés van abban, minőségi legyen a felsőoktatás, és ehhez fizessenek hozzájárulást a hallgatók is. Ám a politikus azt is hozzátette, valójában nem is tandíjról van szó, hiszen egy hallgató éves képzése átlag egymillió forint, de egyes egyetemeken – mint például az orvosin vagy a műszakin – felmegy kétmillióra vagy a fölé is.