Itt vagyTartalom / 50 éve kezdődött az űrkorszak!!

50 éve kezdődött az űrkorszak!!


Beküldte sanyesz - Ekkor: 2007 October 05

Műholdak mindenütt

Az elmúlt ötven év megmutatta, hogy az emberiség milyen széles skálán tudta felhasználni a műholdakat (illetve más űreszközöket, űrhajókat, űrszondákat, űrállomásokat és űrrepülőgépeket) nem csupán kutatási és katonai feladatok megoldására. Ma már mindenki számára ismeretesek például a meteorológiai, távközlési, navigációs műholdak (pl. a GPS-rendszer) szolgáltatásai.

Számos műholdat alkalmaznak erőforráskutatásra, a földfelszín, a légkör és a vízburok állapotának folyamatos megfigyelésére, katasztrófák és balesetek nyomon követésére. Sok ezer ember életét mentették meg például a Koszpasz-Sarsat nemzetközi kereső- és mentőrendszer szatellitái: ezek a holdak folyamatosan veszik a bajba jutott repülőgépek, hajók, expedíciók stb. kis rádióadóinak automatikus jeleit. A jelek alapján gyorsan meghatározható a lezuhanás, illetve a tragédia helyszíne és küldhetők a mentőexpedíciók.

A műholdak és űrszondák mérései, képei és adatai alapján összehasonlíthatatlanul többet tudunk Földünkről, a Holdról, a Naprendszer bolygóiról és holdjairól, az üstökösökről, valamint a csillagokról, ködökről, galaxisokról és az Univerzum kialakulásáról, fejlődéséről, mint az űrkorszak előtt.

forrás: Origo