Itt vagyTartalom / Ki söpri ki a hazai közélet mocskát?

Ki söpri ki a hazai közélet mocskát?


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 03

Élénk vitát folytatott az MSZP-frakció a miniszterelnöknek a közélet tisztaságáról szóló javaslatcsomagjáról, amelyről állásfoglalást is elfogadott - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kedden késő este Budapesten, a képviselőcsoport ülése után.

A frakció egyetért azzal, hogy a kormányfő javaslatcsomagjában szereplő hét területen új szabályozásra van szükség, és ezeknek a szabályoknak a kidolgozásában részt kíván venni - mondta a frakcióvezető a közel ötórás tanácskozás után.

Lendvai Ildikó kijelentette: a képviselőcsoport meggyőződése, hogy a közélet tisztasága és a korrupció elleni küzdelem érdekében többet kell tenni, mint amit az eddigi kormányok képesek voltak megtenni.

A politikus elmondta: azt várják a többi frakciótól, hogy a politikai mocskolódás és rágalmazás helyett érdemi javaslatokat tegyenek, és a javaslatok megtárgyalása érdekében a szocialista frakció ötpárti egyeztetést kezdeményez.

A frakcióvezető úgy értékelte, hogy élénk és heves vita folyt, mert az ország egyik legnagyobb problémájáról, a közélet tisztaságáról és a korrupció ellenes küzdelemről volt szó.

Mint mondta, jó sok ötlet született, új javaslatok is elhangzottak a frakció ülésén, de a részletes szabályozásra vonatkozó javaslataikat ezután dolgozzák ki.
Arra a kérdésre, hogy fogadták a képviselők az összeférhetetlenségre, azaz a főállású képviselőségre vonatkozó elképzeléseket, Lendvai Ildikó elmondta: mind a hét területen, így az összeférhetetlenség területén is a frakció egyetértett azzal, hogy új szabályozásra van szükség. A részletes szabályokat - folytatta - a most következő munkában kell kidolgozni.

Emlékeztetett rá, hogy a képviselői tiszteletdíjak ügyében a frakció már kezdeményezte a képviselői javadalmak teljes átrendezését és átláthatóvá tételét.
Közölte: mind a hét területen munkacsoportot hoznak létre, ezek kiegészítik és megvizsgálják a kormányfő javaslatait.

Arra a felvetésre, hogy a konkrét javaslatokról nem egyeztetett Gyurcsány Ferenc a frakcióval, Lendvai Ildikó elmondta: a kormányfő kétszer is egyeztetett a javaslatcsomagról az elnökséggel, majd hétfőn a frakcióülésen ismertette a fő irányokat. Abban maradtunk, hogy a részletek kidolgozásában a frakció részt kíván venni, erre szolgált a keddi frakcióülés - fűzte hozzá.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, "félkész árut nem teszünk a kirakatba", vagyis a frakció akkor áll elő részletes javaslataival, ha ezek készen lesznek.
Lendvai Ildikó elmondta: a frakcióülésen Karsai József vérnyomásproblémái miatt rosszul lett, és ki kellett hívni hozzá a mentőket. A képviselőt a mentők ellátták, de nem szállították kórházba.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn bejelentette: a kormány két héten belül hét pontból álló javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé az elmúlt hetekben nyilvánosságra került botrányokhoz hasonló ügyek megelőzése érdekében.

A javaslat elemeit ismertetve a miniszterelnök közölte: többek között főállású parlamenti képviselőséget javasolnak, a funkcióhalmozás elkerülésére. A kormányfő elmondta: új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvényre tesznek javaslatot, megszüntetnék a pártok ifjúsági szervezeteinek "felemás helyzetét", nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek, szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve azt szeretnék, ha átláthatók és ellenőrizhetők lennének a képviselői jövedelmek.