Itt vagyTartalom / Tíz éve küld és fogad a [freemail]

Tíz éve küld és fogad a [freemail]


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 02

Egy évtizede, hogy Magyarország első ingyenes e-mail-szolgáltatása csatasorba állt: 1997-es indulásakor egy 9 gigabájtos winchester is elég volt az üzenetek raktározására, jelenlegi több mint hárommillió felhasználójának adatai már 68 ezer gigabájtos tárhelyen foglalnak le.

A jelenlegi [freemail] a hagyományos levelezésen kívül többek közt azonnali üzenetküldést, internettelefonálást és digitális fotók tárolását egyaránt biztosítja, s szolgáltatásait egy 72 számítógépből álló szerverpark szolgáltatja. Bizony kevesen gondolnák, hogy az ingyenes levelezőszolgáltatást 1997. október 2-án egy mai PDA-hoz hasonló teljesítményű, 166 megahertzes Pentium processzorral, 128 megabájt memóriával és 9 gigabájtos merevlemezzel felszerelt PC-n indították útjára.

13,4 millió postafiók tíz év alatt

Talán olvasóink is tudják, hogy a [freemail] felhasználási feltételei értelmében minden olyan postafiókot törölnek, melybe 3 hónapon át nem lép be gazdája. Ezt is figyelembe véve a rendszeren 1997 óta 13,4 millió postafiókot hoztak létre, melyből napjainkban 3,1 millió darab cím maradt élő. Mint az üzemeltetőktől megtudtuk, az első napokban létrehozott postafiókok közül 63-at a mindmáig aktívan használ tulajdonosuk.

A statisztikák szerint a levelezőrendszer naponta átlagosan 11 millió darab üzenetet közvetít, egyidejűleg pedig általában 50-60 ezer internetező használja, akik egy átlagos napont kétmillió alkalommal lépnek be a weben keresztül ingyenes postafiókjukba. Története során a [freemail] gépeit kétszer költöztették át: elsőként a C3 Országház utcai egykori központjából a Petőfi Sándor utcai Adatpark szervertermébe, 2006-ban pedig - valószínűleg - végleges otthonra talált az Asztalos Sándor utcai Dataplex nagybiztonságú adatközpontban.