Itt vagyTartalom / 50 fölött magunkra zárjuk az ajtót

50 fölött magunkra zárjuk az ajtót


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 02

Az ötvenéves, illetve annál idősebb korosztály életstílusát, életritmusát a bezárkózás és visszavonulás jellemzi elsősorban. E korosztály félelmei – így az infláció és a magas árak, az életvitelhez elegendő pénz előteremtése – főként anyagi természetűek, de a bűnözés és törvénytelenségek is sokakat aggasztanak.

Magyarországon jelenleg minden ötödik, 2021-ben pedig már minden negyedik lakos lesz 60 éves vagy idősebb. A születéskor várható élettartam ugyanakkor nő: a férfiaknál 73,6 év, a nőknél 80,5 év várható.

Az ötven év felettiek körében egyelőre nő az otthonülők, illetve az elszigeteltek (44 százalék) aránya.

E korcsoport érdeklődése egyre inkább a „régi időkre” való emlékezés, a nosztalgiázás felé fordul”.

A tévénézésre fordított idő a korral együtt növekszik – a tévéfüggő férfiak és háziasszonyok aránya az 50 évesnél idősebbek körében 30 százalékot képvisel, a 65 évnél idősebbek között viszont már 41 százalékot. Szabadidejét az idős generáció tagjainak többsége, ugyanakkor szereti ház körüli munkával tölteni: még a 75 év felettiek harmada is végez ilyen tevékenységet.

Az ötven évnél idősebbek Magyarországon elsősorban az inflációtól és a magas áraktól tartanak.

Aggasztó jelenség a bűnözés és törvénytelenség elharapózása. Érdekes ugyanakkor, hogy mind az 50 évnél idősebbeket, mind pedig a 65 évnél idősebbeket a teljes népességnél kisebb arányban aggasztják az egészségügyi ellátás költségei.

Körükben jellemző a belföldi turizmus, de kedvelt utazási célország Horvátország, Görögország és a szomszédos Ausztria is.

A 65 év fölötti korcsoport körében pedig kedvelt kikapcsolódási forma a gyógyfürdők látogatása.