Itt vagyTartalom / Kevés a fiatal, és még el is mennek

Kevés a fiatal, és még el is mennek


Beküldte detto - Ekkor: 2007 October 02

A kormány ciklusokon átívelő fontos feladatának tartja az ifjúság ügyét, ennek érdekében partneri együttműködésre törekszik valamennyi parlamenti párttal, az ifjúságsegítő szakmával, valamint a tisztességes szándékú civil szervezetekkel. Ezt a szociális és munkaügyi államtitkár mondta a parlamentben.

Csizmár Gábor a gyermekek és az ifjúság helyzetéről, a 2005-ben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentés és határozati javaslat általános vitájában beszélt arról, hogy a fiatalabb generációk aránya folyamatosan csökken a népességen belül, egyre nagyobb arányban és egyre hosszabb ideig vesznek részt a köz- és felsőoktatásban, egyre később állnak munkába és alakítanak családot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár emelkedik a képzettségi szint, de a bizonyítvány vagy a diploma sem jelent garanciát az elhelyezkedésre, és egyre több fiatal vállal munkát külföldön.

Az államtitkár kiemelte: a felnövekvő generációk érdekében a kormány 2005-ben is feladatának tekintette a gyermekszegénység növekedésének megállítását. Minden gyermek számára meg akarjuk teremteni a boldog gyermekkort, a tudást, a biztos megélhetést nyújtó szakma megszerzésének esélyét - közölte. Ennek érdekében folytatódott a szakképzés átfogó reformja és biztosítják az élethosszig tartó tanulás lehetőségét.

Csizmár Gábor a problémák megoldása érdekében tett konkrét intézkedések közül megemlítette a "Közös kincsünk a gyermek" programot, az általános- és középiskolai informatikai fejlesztéseket, valamint a kiskorú veszélyeztetése tényállás megváltoztatását. Ide sorolta a rászorulóknak biztosított ingyenes tankönyveket és az ingyenes étkeztetést is. Az államtitkár azt mondta: fejlesztették a gyermekvédelmi rendszert és átalakították a családtámogatási rendszert. Szólt arról is, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjainak egyik fő célkitűzése a fiatalok munkaerőpiaci részvételének elősegítése.