Itt vagyTartalom / Édes és a miénk: a szaloncukor

Édes és a miénk: a szaloncukor


Beküldte detto - Ekkor: 2010 December 17

Kezdetben szalonczukkedlinek hívták, és százötven éve nem hiányozhat egyetlen magyar karácsonyfáról sem.

A legenda szerint az első feldíszített karácsonyfát Luther Márton állította a 16. század elején Wittenbergben. Luther gyertyákkal díszítette a fenyőfát, hogy megmutathassa a gyerekeinek, hogyan világítanak a csillagok a sötét éjszakai égbolton.

Magyarországon a karácsonyfa és a szaloncukor a századfordulón vált divatossá. A reformkorban jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol fenyőfát állítottak, melyet édességekkel dekoráltak, így lett a fán függő, díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Magyarországon Brunszvik Teréz, az első magyarországi óvoda megalapítója állított először fenyőfát karácsonykor az 1820-as években. Jókai családjában az 1870-es évektől a karácsonyfát „szalonczukkedlivel” díszítették.

A szaloncukor őse

A francia fondantcukor, a szaloncukor ősének és alapjának első említése a 14. századból maradt ránk. A fondantcukorkát a 17. században Pierre-André Manion francia cukrász vitte Németországba, majd innen Magyarországra. A karácsonyfa-állítás szokását Nyugatról vettük át, de a szaloncukorral díszítése döntően magyar szokás. A szaloncukor receptje a 19. század végi receptkönyvekben már megjelenik, Kugler Géza az 1891-ben megjelent Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében már 17-féle szaloncukor-receptet ajánl.

Magyarországon a szaloncukorgyártás gépesítése több cég nevéhez is köthető. Gőzgépekkel felszerelt csokoládégyár már 1883-tól üzemelt a Szentkirályi utcában a mai Bonbonetti jogelődjeként. Gerbeaud és Kugler 1886-ban alapította meg csokoládégyárát, 1941-ben pedig a Vágóhíd utcában megnyílt a legnagyobb csokoládégyár.

A leghosszabb ideig a csomagolásban őrizték meg a kézi munkát. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt a dekoratív édességre. Az 1980-as évek előtt gyakorlatilag kétféle szaloncukor létezett: a konzum és a zselés. Nem sokkal később aztán megjelentek a legkülönbözőbb ízesítésű szaloncukrok: a karamellás, marcipános, gesztenyés, rumos-meggyes, diós és megannyi finomság.

Töltött, mártott, öntött - melyik a kedvenced?

A szaloncukor gyártása többféle módon történhet. Másképpen készül a töltött, a mártott és az öntött szaloncukor. A töltött szaloncukroknál a gyártás a krém készítésével kezdődik, majd csokihüvelybe töltik bele a kész krémet, és csokiréteggel zárják le az alját. Hűtés után kiszedik a formából a szaloncukrokat, amelyeket ezután szemenként csomagolnak. A mártott szaloncukor fondantjához tejport és egyéb összetevőket (például a rumosmazsolás íznél mazsolát) adnak hozzá. Ezt összekeverik, majd egy formázó berendezésen kialakítják a szaloncukor formáját. Ezután következik a csokoládéval vagy kakaós bevonómasszával történő mártás. Mártás után a szemeket lehűtik és csomagolják.

Az öntött (leggyakrabban zselés) szaloncukor kristálycukor, pektin és ízesítéstől függően egyéb összetevők 122 °C-ra való felfőzésével készül. A zselét melegen formába öntik, majd 8 óra múlva, amikor megszilárdult, kiveszik, és csokibevonat kerül rá. A hűtés után jöhet a csomagolás.

Manapság a különböző édességgyártók karácsony táján ontják a szaloncukrokat. Van, aki íz alapján választ, de van, akinek inkább a csomagolás színe számít, mert fontos, hogy a díszekkel harmonizáló kompozíciót hozzon létre, ezzel is emelve az ünnep fényét. Más az árra figyel. Sokan pedig többfélét is vesznek, hogy a család minden tagjának kedvében járjanak. Piacvezető a zselés, de közkedvelt a vajkaramellás, a kókuszos és a marcipános szaloncukor. Új íznek számít az idén a sárgabarackos és a mogyorós-crispys ízesítésű.

Mire figyelj, ha szaloncukrot vásárolsz?

* Nézd meg, hol vásárolsz! Figyelj arra, milyenek a tárolási körülmények (hőfok, illatok/szagok, tisztaság).
* Keresd a márkát és a megbízható gyártót/forgalmazót! A minőségbiztosítási rendszerek is védenek, a jó hír megőrzése a legnagyobb garancia.
* Keresd a jó ár/érték arányt! Legyen gyanús a nagyon olcsó. A nyersanyagoknak világpiaci/euroövezeti ára van, de komoly gyártó nem a minőségen spórol, hanem hatékonysággal csökkenti a költségeit.
* Ellenőrizd a kötelező feliratokat (gyártó, szavatossági idő. stb.)!
* A magas táplálkozási értékű anyagokból minél több összetevő legyen benne! Keresd a gyümölcstartalmat (például liofilizált gyümölcspehely), a kókuszt, a mazsolát, a mogyorót, a joghurtport, a marcipánt stb. Kerüld a kizárólag „ízű” termékeket, például vajkaramellást válassz a csak karamella ízű helyett.
* Ellenőrizd a megnevezéseket és az összetevőket, hogy összhangban vannak-e a csomagolás elején-hátulján!
* A csomagolás legyen sértetlen!