Itt vagyTartalom / Védekezzen "zöld sóval"

Védekezzen "zöld sóval"


Beküldte ufo - Ekkor: 2010 December 06

Idén télen már tilos konyhasót (nátrium-kloridot) használni a parkok, terek és járdák fagy- és csúszásmentesítésére a 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet alapján. Ezzel a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánja a törvényalkotó megvédeni. Bár az úttesteket ugyanakkor továbbra is lehet majd sózni, de az autó állomány minőségének védelmében ezt is lassan kivezethetik a fagyásmentesítő módszerek közül. A só ugyanis korrodálást fokozó hatással bír, tovább rontva az amúgy rendesen elöregedett magyar járműpark állapotát.

A hazai fejlesztésű „ZÖLD SÓ” a jelen pillanatban rendelkezésre álló leghatékonyabb környezetbarát csúszásgátló és jégmentesítő anyag. Édesvízi mészkő granulátumból és kalcium-klorid 20%-os keverékéből áll, ami kisebb mértékben tartalmaz klorid iont, amely a korrózió fokozásáért felelős.
A kalcium-klorid az egyik leghatékonyabb olvasztószer, hiszen tömény koncentrációban még -30 fokon is kifejti ez irányú képességét. Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, ami akár elérheti a 60 C°-ot, ezért egyrészt felolvasztja a jeget, másrészt a saját tömegénél sokszorta több nedvességet köt meg. A hagyományos nátrium-kloridhoz képest, nem tartalmaz nátrium iont, ezért a növények nátrium – kálium egyensúlyát nem borítja fel.
Az édesvízi mészkő 1-5 mm közötti szemcsenagysággal a csúszós járdafelületek érdesítését kiválóan fokozza. A hideg idő elmúltával elmorzsolódva lemosódik a csapadékvízzel együtt, vagy egyszerűen összesöpörhető. Egyáltalán nem ártalmas a fás szárú növényzetre.
Hatékonyságára mi sem jobb bizonyíték, mint hogy 4-szer, 5-ször kevesebb is elég belőle, mint a hagyományos sóból, így kevésbé terheli meg a környezetet. A kalcium-klorid olvasztóképességének köszönhetően 5-ször kevesebb klorid ion kerül a szabadba, mint a hagyományos sóból.

Azonban ne felejtsük, a hólapát továbbra is nélkülözhetetlen a védekezésben. A „zöld só” felhasználásakor igyekezzünk letakarítani a frissen hullott havat, és az alatta letaposott jeges réteget egyenletesen, jól látható módon szórjuk meg.
Nagyobb jégtömeg felolvasztására ismételt szórás és takarítás kombinációja szükséges.

Mivel a termék környezetbarát, ezért az UTV támogatja azokat, akik szeretnének csatlakozni a környezettudatos életmódhoz a fagyvédelem és a csuszás mentesítés során is. Ezért a hozzánk eljuttatott megrendelések árának 5%-át mi álljuk! Kérjük, igényeiket juttassák el a zoldso@utv.hu e-mil címre.

Forrás : UTV.HU