Itt vagyTartalom / Az internet utódját fejlesztik Japánban

Az internet utódját fejlesztik Japánban


Beküldte ufo - Ekkor: 2007 September 17

2007-09-03 16:22:33, Forrás: SG.hu
Japán kutatók teljesen új hálózati technológia létrehozásán dolgoznak azért, hogy leválthassák a jelenlegi formájában az internetet.
A szakemberek szerint a fejlesztésre azért van szükség, mert az új világháló jóval biztonságosabb lehet az elődjénél és javítható az adatok minősége is. "Az internet elérte a határait. Az a meggyőződésünk, miszerint elérkezett az idő, hogy megkezdődjenek egy új internettechnológiával kapcsolatos kutatások. Az új hálózatnak legkésőbb 2020-ra el kell készülnie" - jelentette ki Yoshihiro Onishi, a japán kommunikációs minisztérium munkatársa.

Anton Fricko, az IBM szakértője ugyanakkor nem osztja a japán kollégái aggodalmait és szerinte nincsenek olyan nagy problémák, amelyek miatt sürgős lenne az internet felváltása. "A világháló előtt álló nagy kihívásokat a felhasználók változó igényei és internethasználati szokásai okozzák. Az internet egyrészt mobil lesz, másrészt jelentősen nő a továbbított adatok mennyisége, amelyeket kezelni kell. Az aktuális technológia ugyanakkor képes megbirkózni ezekkel a problémákkal. Jelentősen javíthatnak a világháló funkcióin az új routertechnológiák és az olyan fejlesztések, mint az IPv6. Ráadásul nagyon sok klasszikus tartalomszolgáltató még csak most fedezi fel az internetet és teszi elérhetővé szolgáltatásait, tartalmait a weben is. Mindez persze növekvő technikai kihívásokat jelent, amelyek növelik a pénzügyi költségeket" - mondta a szakember.

Fricko példaként említette a Joost internettelevíziót, amely lehet bármennyire jó ötlet, kizárólag akkor lesz sikeres, ha a látogatói számára megfelelő minőségű anyagokat tud megjelentetni. Eddig a távközlési cégek feleltek az infrastruktúra kiépítéséért, azonban a VoIP és más technológiák elterjedésével változik a helyzet. Az IBM munkatársa szerint hiányoznak a problémákra megoldást jelentő üzleti modellek, amelyek lehetővé tennék az infrastruktúra fejlesztésének finanszírozását.

Számos projekt célja a világháló továbbfejlesztése, illetve javítása. A Dimes izraeli programban résztvevő kutatók az internet felépítését szeretnék megérteni, hogy később javíthassanak rajta. Ők azt vallják, hogy a fájlcserélő technikák jelenthetik a megoldást és javíthatják a hatékonyabbá tehetik a web működését. Hasonló kutatásokat végeztek az izraeli Bar Ilan Egyetem kutatói is. A japán tudósok a mostanival párhuzamos, de teljesen új világhálót hoznának létre, amely később felválthatná az elődjét. A fő szempontok egyike, hogy az új hálózat kevesebb energiával is működtethető legyen.* Az IPv6-ról való közelgő átállásról már 2005-ben beszámoltunk és rendre megdőlnek az Internet2 hálózatán elért sebességrekordok is. Eközben a tengerentúlon egyre jobban sürgetik az új generációs IP-protokoll bevezetését, Európában a címek kiosztásának gyakorlata miatt tiltakoznak a cégek, hiányolva az egyenlő bánásmódot.

Érdekes, hogy az internet megújítására folyamatosan indulnak új projektek. Az egyik legígéretesebb az Internet2, amelyet 1996-ban nagyvállalatok, egyetemek és a kutatási és fejlesztési munkálatokban érdekelt nonprofit szervezetek indítottak el, és arra hivatott, hogy kialakítson egy olyan, minden eddiginél nagyobb sávszélességet biztosító nemzetközi számítógépes hálózatot.