Itt vagyTartalom / Ne feledje! Hétvégén itt az óraátállítás

Ne feledje! Hétvégén itt az óraátállítás


Beküldte detto - Ekkor: 2010 March 25

Vasárnap /márc. 28-án/ hajnalban kezdődik a nyári időszámítás - az órákat hajnali 2 órakor 3 órára, egy órával előrébb kell majd akkor állítani.

A személyszállító vonatok menetrendjét emiatt nem kell módosítani, viszont egy-két nemzetközi járatnál késések várhatóak - mondta a Független Hírügynökségnek Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője csütörtökön.

Azért, hogy ne maradjanak le utasok a belföldi vonatokról, a 2 és 3 óra között induló személyvonatokat az indító állomásokról csak az óraigazítás megtörténte után, tehát vasárnap legkorábban hajnali 3 órakor indítják el.

Ez 4 belföldi személyvonatot érint: a Székesfehérvárról Budapest-Déli pályaudvarra közlekedőt, amely a menetrend szerint hajnali 2 óra 54 perckor indulna, így 6 percet késik majd. A Somoskőújfaluról Hatvan felé 2 óra 19 perckor induló vonat 41 perces késéssel megy majd. A Lajosmizséről Budapest-Nyugati pályaudvarra 2 óra 48 perckor induló vonatot 12 perc késéssel indítják el. Az átállítás érinti még a Budapest-Nyugati pályaudvarról 0 óra 38 perckor induló személyszállító vonatot, amely Szolnokra megy és csak 3 óra 19 perckor, 60 perces késéssel érkezik majd meg, mert az óraátállítás Cegléd és Abony között érinti.

A Budapestről induló nemzetközi közül a határon érinti az óraátállítás a Dacia EuroNight-ot (Budapest-Bukarest) és a Beograd expresszt (Budapest-Belgrád). Ezek a vonatok belföldön menetrend szerint járnak majd, a nemzetközi vasút területén viszont késéssel közlekednek. Ugyanennek a két nemzetközi vonatnak a Budapestre érkező párja belföldön fog késni és külföldön közlekedik majd menetrend szerint.

Az óraátállítás néhány Magyarországra tartó vonat esetében külföldi vasutak területén történik, ezért a Zürich-Budapest, a Velence-Budapest, a Berlin-Budapest, a Brassó-Budapest és a Bukarest-Budapest járatoknál késések várhatóak - közölte a MÁV.