Itt vagyTartalom / Júliustól kötelezően mikrochipet kapnak a kutyák

Júliustól kötelezően mikrochipet kapnak a kutyák


Beküldte detto - Ekkor: 2010 March 25

Július elsejétől jogszabály teszi kötelezővé a kedvtelésből tartott kutyák mikrochipes megjelölését Magyarországon.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, februárban elfogadott kormányrendelet(1) értelmében júliustól „ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet".
A chip rizsszemnyi méretű, szövetbarát üvegből készült elektronikus állatazonosító eszköz, amelyet tűszúrással ültetnek be a kutya bőre alá, rendszerint a nyak bal oldalába. A beavatkozás gyors és nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy közönséges oltás. A chipben nincs semmilyen mozgó eszköz, vagy elem, ami meghibásodhatna vagy lemerülhetne, csupán egy kis szénszál, amibe egy 15 jegyű számot kódoltak. Ezt az állat gazdájának adataival együtt rögzítik egy nyilvános adatbázisban.

A mikrochip nagymértékben megkönnyíti az állatok azonosítását. Egy ilyen azonosítóval rendelkező elveszett kutya a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához. Az Európai Unióban a kutyák határátlépéséhez az állatútlevél mellett kötelező a mikrochip megléte is, vagy - 2011. július 3. napjáig - a tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás fogadható el. Számos uniós országban a mikrochipek segítségével vezetnek pontos nyilvántartást az országban élő kutyák számáról és a megjelölés feltétele az állatok biztosíthatóságának is.

Többek között a pontosan vezetett nyilvántartásnak is köszönhető, hogy Nyugat-Európában számos biztosítótársaság szakosodott a kedvtelésből tartott kutyák betegség- és balesetbiztosítására. Ezzel szemben itthon a biztosítással rendelkező kutyák száma elenyésző - pedig ez komolyan enyhítheti a fertőzések, balesetek vagy szervi megbetegedések kezelése után kiállított állatorvosi számlák terheit.

Mikrochipet csak állatorvos ültethet be a kutyák bőre alá. A beavatkozás ára rendelőnként változik, így érdemes alaposan körülnézni a díjakat illetően. A chipbeültetést általában 3000-6000 forint körüli összegért végzik el, ami persze sokkal olcsóbb, mint egy elveszett kutyát keresni, vagy a sérült, balesetes kutyát kezeltetni.

(1) A Kormány 41/2010. (II. 26.) rendelete A kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról, 3.§ (2) pontja és a 4.§ (2) a) pontja (Magyar Közlöny 2010. évi 27. szám)
/HVG/