Itt vagyTartalom / Együnk vagy tétlenkedjünk?

Együnk vagy tétlenkedjünk?


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2024 April 14

Valamelyik politikus mondása, hogy aki nem dolgozik az ne is egyék -(vagy valami hasonló) nagy felzúdulást váltott ki az emberek között.

Hát igen! Mert a beteg, a béna, a gyermek, az elaggott, az éppen munkahelyéről elbocsátott ember -és sorolhatnám a vis maior helyzeteket- éppen az adott pillanatban nem dolgozik. Nem tud, nincs rá módja.

Ezek ne is egyenek? Képtelenség!

Aztán -úgy vélem, a politikus nem is erre gondolt.

Arra sem talán amit én gyermekként hallottam -és ez tény- az akkori rendszerben amit Rákosi Mátyás neve fémjelez és "Csünge" Boris meg mások hangosan kiabáltak a gazdák háza előtt, hogy "Aki nem dolgozik (értsd alatta kizsákmányoló burzsuj gazdag parasztot) az ne is egyen".

Hát ezek az idők most nincsenek itt, de nagyon érzékenyek vagyunk erre emlékeztető mondatokra -még ha nem is erre utalnak.

Inkább -(hallom a korrekciót) azt ismételte meg a mai politikus, amit Pál apostol mondott a Thesszaloniki hívekhez írt második levelének 3-ik bekezdésében. Mert itt valóban elhangzott hasonló mondat.

De ez egy szövegkörnyezetben van egy olyan időben amikor az emberek egy része a végítéletet várta. A világ végét tudniillik, amit persze ebben a formában senki nem jelentett ki nekik.

Nézzük az idézetet a szöveg környezetében.

".. Mert amikor nálatok voltunk, azt parancsoltuk nektek: ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék........ Mert halljuk, hogy némelyek tétlenül élnek közöttetek, nem dolgoznak, haszontalan dolgokat művelnek. Az ilyeneknek pedig megparancsoljuk és lelkükre kötjük, a mi Urunk Jézus Krisztusban, hogy csendben dolgozva, a maguk kenyerén éljenek. Ti pedig testvérek ne fáradjatok bele a jó cselekvésbe ...."

Egyáltalán nem arról beszél az apostol, hogy valakit magára kell hagyni ha nem tud vagy nem akar dolgozni.

Inkább ajánlom ennek a politikusnak -nem tudom kicsoda ő-, ami az idézett szöveg utolsó mondatában van: Ti pedig ne fáradjatok bele a jó cselekvésbe!

Nos, tehát rajta! Politikus úr!

És akkor talán egál lesz minden!

Cimkék