Itt vagyTartalom / Hatvan éve történtek a plébános szemével nézve

Hatvan éve történtek a plébános szemével nézve


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2024 January 05

Az új esztendő még nagyon friss. 2024 még az elején jár, de megítélni ezt csak a múlt tükrében tudjuk. Mint mindent, ezt is.

Az egyházközség történetét -szorosan véve- a Historia domus, vagyis a ház története című iromány foglalja össze.
Nem krónika ez, de a krónika hitelességével íródik az a kevés is, ami lejegyeztetetik a mindenkori plébános által.

Volt aki többet írt, volt aki kevesebbet. Előfordult az is, hogy semmit. Évekig.

Kozár Gyula atya, dányi plébános, aki kanonoki címet is kapott, püspöki tanácsnok, hatvan éve Dányban szolgált. Ekkor már 14 éve, -leszámítva azt az időt amit más községek parókiáin töltött, mert ma is homályban van miért küldte el őt Dányból az Egyházügyi Hivatal, de a plébánosi beosztásról nem mondott le így vissza kellett őt helyezni községünkbe.

Itt volt még aztán 1969-ig, ezt követően Kálló plébánosa lett.

Az 1964-es évről ezeket írta az atya.

"Februárban a hívek buzgón végezték a Lourdes-i kilencedet, több csoportban. A legnagyobb csoport a templomban végezte 9 napon II. 11-én megkezdve. Vezetőjük Szekeres Ferencné Dóczi Mária. (A legendás Bader Mári, ahogyan szólították, és a "legenda" nem is túlzás, mert hozzá hasonló embert, aki annyit tegyen a dányiak lelki életéért ugynevezett laikusként, a huszadik század nem ismert. Ezt én teszem hozzá)
Ezen kívül még a faluban 5-6 helyen gyűltek össze. A Lourdesi megjelenés napján szentmisét a Lourdesi oltárnál végeztem.

Nagybőjt

Nagybőjtben minden pénteken az ősi 5 Miatyánk 5 Üdvözlégy elvégzése után a Szent Kereszt ereklye csókolását végezték a hívek. Péntek délutánként 3-kor kezdődött a stációjárás pap vezetésével az ősi szöveggel. Ezen inkább az idősebb asszonyok vesznek részt. Nagybőjt vasárnap délután újszövegű (litániás könyvben található) stációt imádkoztuk elő, utána szentbeszédet tartottam. Március 23-24 és 25-én látogattuk meg a betegeket, öregeket, hogy a húsvéti szentáldozásukat elvégezhessék. 71 betegünk volt.

Május

A májusi litániákat esténként szépen látogatták a hívek. Minden este litánia után áldoztattunk, majd Szent Pál leveleiből olvastam néhány elmélkedő gondolattal befejezve.

Besnyő

Szentháromság vasárnapján szombaton délben indult a zarándoklat 3 kocsival Máriabesnyőre. (Megj.: "három kocsival" vagyis három lófogat húzta stráfkocsi, amely a búcsújárók csomagjait vitte)
Jarábik János káplán vezette (a búcsúmenetet). Kb 100 volt a gyalogosok száma, autóbuszon, vonattal, motorokkal, kerékpáron még kb 200 - 300 hívő csatlakozott Besnyőn a hívekhez Dányból.
Visszatérés vasárnap este.

Búcsú

Szent Jakabbúcsún Fahay József főesperes végezte a szentmisét. Előtte napon 31 beteget gyóntattunk, áldoztattunk a lakásaikon.

Kovácsoltvas csillár

A nyárra elkészült a 4 mennyezeti kovácsoltvas a templomba. Kb 10000 forint volt. Csibi Mihály festőművész tervei szerint készítette Szabó József sashalmi mester.

Tetőablak, gyűjteményes szobor

Pótlólag jegyzem be, hogy ez év januárban Tóth István tetőfedő mester (Pestújhelyről) két tetőablakot szerelt fel és a gerenda kúppaláit a gyakori széljárás irányból átforgatta. A nyáron elkészült a gyűjteményes szoba üvegpolcai és megkezdődött a gyűjtemények behelyezése.

Mátraverebély

Augusztusban 2 autóbusszal mentek a hívek Mátraverebély Szentkútra a Nagyboldogasszony búcsúra.

SEmsey Zoltán sírja

Ugyancsak ezidőtájt készült el Smsey Zoltán sírjának az elrendezése, Besze plébános régi sírkövéből közös sírkő lett. A betonmunkálatokat Jarábik János káplán és a nyár egy részét a plébánián töltő Bosits István eszetergomi teológus végezték. A 2 sírt lezáró betonkeretbe felhasználták az 1963-ban restaurált Kálvária keresztjeinek ott fel nem használt darabjait.

Járda

Szeptemberben készült el az autóbusz állomástól a templomig vezető járda építése és a templom déli oldalán vonuló járda. 13000 forintot fizettünk ki érte. A községi tanács adta a terméskövet,a többi munkához az anyagot az egyház szolgáltatta. Jarábik János káplán itt is nagyon kivette a részét a munkából. Monostori József 2 vaslábtörlőt csinált a templom két kapuja elé. (2000 Ft)

Besnyő

Kisasszonykor a plébános vezette a híveket Besnyőre. Most 4 stráfkocsit adott a helybeli TSZ vezetősége a búcsújáráshoz teljesen ingyenesen. Kb 400 hívő volt együtt Besnyőn

Futószőnyeg, áldoztatórács

Októberben vettünk 60 m piros futószőnyeget a templomnak. Kb 600 Ft volt. Ekkor vettük i az áldoztatórácsot, hogy ne legyen ami elválasztja a híveket a szentáldozástól.

Harang nyelve

Októberben kiszakadt a Szent József harang nyelve. Ducsák István őrszentmiklósi harangöntödéjében renoválták 2000 Ft-ét.

Bádogkorpusz

A dánsári fakereszt bádog korpuszát is felújítottuk. Seres Katalin kántornővér festette ki az j bádogkorpuszt. A régi a gyűjteménybe helyeztük.

Októberi rózsafűzér

Az októberi estéken rózsafűzér ájtatosságot végeztünk. Minden esze Szentírást olvastam a 7 katolikus levélből.

Fadrusz kereszt

November 7-én érkezett meg Özv. Pásztor Jánosné nagy adománya a Fadrusz-kereszt, amit decemberben helyeztünk el a régi missziós kereszthelyére. A művészi restaurálást Till Aranka restaurátor művész végezte. A keresztfán Sós Lajos és Juhász Flórián dolgoztak.

Templomi kőkereszt

Még a nyáron a templom oldalbejáratánál lévő kőkereszt talapzatába elhelyeztünk egy ezüstszelencében a jeruzsálemi Olajfák hegyének földjéből, amit Dr Weisz Mátyás dányi zsidó vallású községi orvos hozott Jeruzsálemből.

Fűrészporos kályha

Csináltattunk novemberben egy fűrészporos kályhát a régiek helyére a sekrestyébe és egy másikat az irodába.

Tóth István sírásó halála

A nyáron meghalt Tóth István sírásónk. Utódja Bugyi istván lett.

Roráték

A rorátékon minden reggel háromnegyed 6 és 6 között a Jelenések Könyvét olvastam a híveknek.Decemberben több mint tízezer áldozásunk volt.

Statisztikai adatok 1964 esztendőről

Kereszteltünk 57 gyermeket.
Temettünk 42 halottat. Ebből szentség nélkül halt meg négy (2 borházban, 1 világháborús lövedék felrobbanásától és egy cigányasszony).
Házasságot kötött 29 pár.
Beteglátogatás 361 alkalommal
Évi szentáldozások száma 55329, 3213-al több mint 1963-ban
Elsőáldozóvolt 56 gyermek
Szentcsaládcsoport ájtatosságot végezte kilenc estén 29 csoport
Karácsony előtt 3 napon 53 beteget gyóntattunk

Jarábik János káplán tanítja a hittant heti 26 órában, a plébános heti 8 órában.
A káplán kolléga sokat és szép eredménnyel foglalkozik a ministránsokkal, 30 ministráns fiúcska van.
Kb 1500 hívünk jár már naponta Pestre, vagy más távoli munkahelyekre.
A nagyleányok is tömegesen járnak el a faluból. Kezd általánossá válni a pesti öltözködésés viseleti forma. Hosszúkabátot vesznek a lányok is, már 10 - 20 százalékuk levágva viseli a haját.
A Máriás-leányok száma csökkenőben van.
A községben van kb 800 rádió, és kb 80 televízió, 6 személyautó.
A plébánián még nincs televízió.

Cimkék