Itt vagyTartalom / Még egyszer a csángókról

Még egyszer a csángókról


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 December 16

Személyes élményként elmondhatom, hogy csupán a Gyímesekben található csángókkal volt személyes kapcsolatom.

A Moldvai csángók nem keverhetők össze Moldáviával, a volt Szovjetunió egyik tagköztársaságával, fővárosa Kisinyov. Moldávia és Románia egyesítését a románok szorgalmazzák ma is, két külön állam fúziója lenne mert ehhez a román lakosság révén közük van, -így gondolják.

A déli részen Brassó könyékén (Barcaság) található csángók már többségében nem katolikus vallásúak hanem evangélikusok, -köszönhetően a német ajkú lakosságnak, a szászoknak a jelenléte miatt.
Romániában általában (vagyis felszínesen) a csángókat és a katolikusokat szinoním fogalomkén kezelik Ha katolikus akkor csángó, ha csángó akkor katolikus.

Egyébként a csángó név eredete sem tisztázódott még, a magyar hétköznapi értelmezés szerint "elcsángált" vagyis elment, eltékozolt stb.

A románok a magyar nyelvet mindig üldözték a csángók között ezért a mintegy kétszázötven ezer valamikor magyar ajkú népesség között a magyarral kevert csángó nyelvet már csak mintegy negyed részben beszélik. A Gyímes völgyében nyilván nem, mert a Gyímesek települései, Gyímesközéplok, Felsőlok, Gyímesbükk többségében magyar nyelven beszél, lévén, hogy Gyímesbükk kivételével Hargita megyéhez tartoznak, Gyímesbükk (régi magyar határ, Kontumác és a vasútállomás fontos szerepet töltött be a magyar területre történő belépéskor.
Úgy hírlik, hogy a Gyímeseket Bákó megyéhez csatolják, Háromszéket, Kovásznát stb pedig a Brassói régióhoz, így a székelyek egy tömbben lévő közigazgatása megszűnik. "Siralmas énnéköm".

Befejezésül olvassuk el (többször) Lakatos Demeter csángó költő egyik versét.

Moldovának szíp tájaind

Moldovának szíp tájain
Születtem
Másznak únúit a Bonyhánd
Üresztem
Sak a Ziszten tudja hánszor
Nem ettem
Migisz búza alatt niárond
Szültültem
Mezünd níztem egész niárond
A búzát
Tarisznámban adni tetteket
Puliszkát
Sokcor átkoztam gondomba
A gazdát
Mígisz szeretem halálig
Moldovát.
Itt születtem hol a Szeret
Szompollyog
Szülöfüldje mindenkinek
Szent dolog.
Sziginyszigben hitvány lelkem
Itt boldog
Innene nem menek ha ippend
Kergetnek
Lészekelem uj illeit
Népemnek

Vagyishát, a nem is olyan régen meghalt költő Lakatos Demeter (1911 -1974) ezt mondja:
Moldovának szép tájain születtem, márnak teheneit a Bonyhánd eresztem, Csak az Isten tudja, hánysor nem ettem, mégis fűzfa alatt furulyáztam. Néztem egész nyáron a búzát, Tarisznyámban adtak puliszkát.
Sokszor átkoztam gondolatban a gazdát, Mégis szeretem halálig Moldovát.
Itt születtem hol a Szeret folydogál, szülőföldje mindenkinek szent dolog. Szegénységben egyszerű lelkem itt boldog, Innene nenm mennék el méghakergetnek.
Lesz majd új élete népemnek.

(Hát valahogy így!)

Cimkék