Itt vagyTartalom / Második folytatás Gáspár Simom Antal krónikájának

Második folytatás Gáspár Simom Antal krónikájának


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 December 14

Adventi időszak van még néhány napig, így azt fogom ismertetni, miként látta az adventi időt Gáspár S. Antal a maga szép falujában a bukovinai Istensegíts nevű községben.

"Az egyházi évvel kezdve és avval befejezve. Minden féle táncz mulatságot Katalin tiltsa (úgy írom ahogyan a szerző írta GA) és András zárja.
Advent kezdettől az új esztendőig minden nap hajnali misék vannak. Vasárnap és ünnep nap déli mise s van. Bibiánok, Ferencek, Borbálák, Miklósok Ambrúsok név napokat tartanak. Muzsikások járnak név napot köszönteni. A disznyóvágások megkezdődtek.
Reggelenként a hajnali miséről haza menet lássa az ember, hogy hol itt, hol ott perzselik a disznyót. Ilyenkor szokás mondani: vastag legen a szalonnája, felelet rája "része legyen benne".
A disznyó vágáshoz minden család apa ért nem kell szakember. Hurkát, kolbászt s pereczhúst mindenki csinál. Azomba az adventi böjtöt mindenki megtartsa. A fehénépek piros gúnyát nem vettek fel a lányok pántlikát nem fontak a hajikba se a gyöngyibe. Se lakodoalom se táncz nem vót egész új esztendőig.
A legényekegyrésze Betlehemet tanolnak a másik a Serkenjt tanolják Karácsonyra a lejányokat megénekelni.
Nagy rend van, a felszegiek a nagy legények egy rend az alszegiek a nagy legények a második rend és még két rend a fiatalokból.
Minden este járnak tanolni Minden rend legén választ egy bírót s két esküdtet s egy nótáriust aki az éneket vezeti. Minden este karácsonyig gyakorolják az éneke.
Ezt a két éneket éneklik végig: Serkenj lelkem mély álmodból s Ím midőn mindeneket bírsággal hívatna.
Az énekből egy verset énekelnek a legények egyet a mozsikások felvátva végig. A Betlehemesek ugyancsak szorgalmasan tanolnak minden este kétszer eljáczódják hogy rendesen megtanolja m indenki.
Luca székvel és az egyik atyánk fia próbálkozik. Luca napján megkezd egy széket csinálni s karácsony estig minden nap egy kicsit csinál rajta hogy mikor kell menni az éjféli misére akkor legyen készen S avval a székvel elmenyen az éjféli misére s hátul rejá ül. S arról a székről meglássa hogy az ördög hogy jegyezgeti a bűnöket, s csábítsa a népet.

Megközeledve a karácson az apró gyermekek egyre kérdik hogy még hányat aluszunk karácsonyig. Ők es tanolják karácsonyi énekeket met karácsony estéjén járnak énekelni de csak künn énekelnek az ablak alatt ezeket az énekeket: Paradicsom mezejébe vaj Mostan kinyílt egy szép rózsavirág vaj ne féljetek pásztorok ezután ezt a verset: Isten az embert annyira szerette szerelmes Szent Fiát testbe mejjbe öltöztette hideg jászolba fektette.
Minden éneklő gyermeknek adtak perecet vaj diót vaj almát vaj nád mézet.

Az éjféli misére aki nem iparkodott immá a második harangszókor bé menni a templomba hát az biza künn maradt met úgy megtelt a templom hogy nem fér bé az ereszbe és egy más hátán voltak a pap az iskolás gyermekeket bé kellett eressze a Szentéjbe. Mire kezdetkor megszólalt az orgona mindenki énekelte a szép karácsonyi énekeket. Mise végeztével haza ment mindenki de nem feküttek le a felnőttek met a hajnali misére is el akartak menni a mely hat órakor kezdődött.
Karácson napján megint mindenki készülődött a nagy misére. A szomszéd oláh faluból csapatosan jöttek az oláhok "kilondálni". Csillagot csináltak színyes papírból a csillag közepén a Szent család képivel A csillag eggyik ágán kicsi csengettyű s aval örökké csengetett s énekelt valami oláh karácsoni éneket. Az oláhok a mü karácsonyunk után két hétvel vót karácsonyik. Azét aztán jöttek igen sokan nem csak énekelni hanem kéregetni es. A karácsonyi kalácsból részesültek ők es.
Vecsernye után megindultak a betlehemesek, először mentek a paphoz asztán a bíróhoz s azután azokhoz akik bé akarták fogadni.
Karácson estéjén megindultak a legények a leányok hoz énekelni. Mozsikások mentek sorba a leányos házakhoz Bé kpogtattak s ha az apa engedte meg énekelték: "Serkenj lelkem mély álmodból" A nótários kezdte s a többi legény eggyütt énekelt. Egy verset a legények énekeltek s egy verset a mozsikások mozsikáltak végig a tizennégy verset. S azután ugyanúgy az Im mindenket bírsággal hívatna es el énekelték s mozsikálták.
Aztán a bíró béköszöntő szóval: Örvendjünk és adjunk hálát Istennek Isteni Szent Fölségének hogy megadta érnünk Krisztus urunk születése napját.
Ekkor a családfő elé teszen egy éveg pálinkát mézelve s eg lepént megtiszteli a bírót s a többi legényeket. S akkor a mozsikásokval húzatnak egy két párt táncolnak s aztán el köszönnek s mennek tovább".

Cimkék