Itt vagyTartalom / Emlékezik a Sebestyén Alapítvány is

Emlékezik a Sebestyén Alapítvány is


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 November 02

Halottak napján mindannyian emlékezünk. Privát emberek a saját magánszféránkon belül élők, vagy hivatalos útjaikon járók, a titkokat megfejtő világos gondolatokkal mert az idő mindenkit bölcsebbé tesz.
Szüleink, nagyszüleink és sajnos már barátaink arcélei jelennek meg előttünk, viaszsárgán, vagy rejtett mosolyban, fájdalmak közepette vagy szelíd álmot hozó nyugalommal, mint ahogyan legutóbb, legutóljára láttuk őket. Ha láttuk. Vagy csak hírt kaptunk felőlük. A halálukról, a földi pálya befejezéséről.

Mert úgy van az Barátaim, ahogyan azt reggel mondta Zsolt atya lelkiüdvükért tartott 7 órai szentmisén, idézve az aradi vértanúk kivégzése során Nagysándor József tábornok szavait: Hodie mihi, cras tibi. Ma nekem, holnap neked. Ma te virrasztasz felettem az utolsó óráimban, holnap feletted virrasztanak mások.
Senki nem kerülheti el a "holnapot", az életének utolsó napját amit e földön tölt akár távol a megtéréstől, akár mint hívő ember aki búcsút int szellemi-lelki közegének is, a Küzdő Egyháznak.

A Sebestyén Alapítvány mint máskor is szokta volt tenni, községünk két halottjára emlékezik gyertyagyújtással.

Az egyik Sebestyén, a dányi hős és vértanú a másik Szent Margit, aki személyes közbenjárásával gyógyította meg egykori elődünket Benedeket amikor a nagybeteg Margit koporsója mellett szenvedve csodás gyógyuláson ment át.

Mindez a 13-ik században volt, a mongol-tatárok dúlása idején és azt követően az 1200-as években.

Sebestyénnek síremléke van a Hosszútisztáson, (és szobra a Deák körúti tájház előtt), Szent Margitnak is egy szép emlékműve a Millenneumi parkunkban.

Szombaton délután fél négy órakor gyújtjuk meg a gyertyáinkat a Szabadság téri ligetben és ezt követően megyünk gépkocsikon a Hosszútisztásra, Sebestyén márványból készült emlékművéhez.

Ha a Szent Margit szoborhoz tudsz jönni az említett időben, hozz egy gyertyát is magaddal, hogy annak égő lángja jelképesen bár, de világítsa meg a zord és sokszor sötét utakon járó világ eltévedt embereinek útját a jó út felé vezetve őket, a gyertyaláng melege olvassza fel a rideg és hideg, ölni is képes szívek gonosz szándékainak jegét és szálljon gondolatban imánk a világra bocsátott békéért, községünk lakosainak nyugalmáért és biztonságáért.

Kicsi lépéseinkkel vegyük birtokba legfőbb jussunkat az elődeink ránk bízott emlékét és vessük el ezzel is a szeretetnek és az egymásratalálásnak boldog üzenetét.

Cimkék