Itt vagyTartalom / Beszédes történelem 3

Beszédes történelem 3


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 February 09

1963

"Január, február, március rendkívüli hideg. A gyóntatószékeket elláttuk melegítéssel és védő függönnyel. Február, márciusban készítette Juhász Flórián és Sós Lajos bognár, Jarábik János káplán közreműködédével a kóroson a tribün szerű padokat.
Március 12-én hatalmas árvíz zúdult a Szabadság útra a Nagyhát elől a téli hóolvadás nyomán. Félrevertük a harangokat. Sok száz ember dolgozott és így sikerült a vizet Kóka felé levezetni.

Május elsejével 24 éves szolgálat után Szabó János harangozó lemondott.
Egy ügyes igen pontos férfi volt. Szabó Pál vette át a harangozást.
Juliusban Till Aranka hódmezővásárhelyi művész újjáépítette a Kálvárát, amit a Községi Tanács 40 ezer forintos költséggel bekeríttetett, majd az új iskolánál lévő kőkeresztet is felújíttatott ugyanezen művész által.

Ezen év nyarán átalakításra került a régi plébánia épület. A nagykapu melletti szárny. Két szobájából egy helységet csináltak a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) fiataljai.
Visszakaptuk a régi autógarázs helységét és az akkor Pestről ingyen kapott gyászkocsit helyeztük el.
Till Aranka a háború alatt megsérült Szent József szobrot is újjá alakította és elhelyeztük a régi helyére, ahol Szent Imre szobra állt eddig. Szent Imre és a régi templom két oltárképe pedig a lépcsőházba került.

Kisasszonynapján ítéletidő tombolt. Utakat mosott el. Éppen a besnyői búcsúsok útban voltak hazafelé Jarábik János káplánnal. Rettenetes volt.

Novemberben Győry József orgonamester egy új manuálváltozatot és pedálzatot csinált az orgonába 12 ezer forint összeggel.

A hívek buzgólkodtak tovább, a fiatalok kezdenek elmaradozni. Az iskola befejezése után minden fiú eljár a faluból szakmát tanulni. Egy se marad paraszti munkára. A nők között sem kivétel már a Pestre járás. Több mint ezer személy jár el naponta a faluból. Szegények!
A kényszerűség.
A gobelin munka is kevesebb amivel a nők eddig keresni tudtak.

Jarábik János káplán szépen dolgozott tovább.
Ministráns öltöző szekrény készült a sekrestyébe.

Mihels Karola kántor december elsejével elment. 1964 január elsejével Seres Katalin szerzetes nővért vettem fel kántornak.

1963 karácsonyra gyúlt ki éjféli misén először a szentély higanygőz lámpája.

Keresztelés volt 67. Házasságkötés 28. Temetés 31.
3 öngyilkos.
Betegellátás 385. Elsőáldozó 50. Hittanos 511. Szentáldozások száma 52116.

Decemberben 12 - 15-ig Vági László dunavarsányi plébános triduumot tartott."

Cimkék