Itt vagyTartalom / Beszédes történelem (1)

Beszédes történelem (1)


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2023 February 07

1961 március végére készült el a kórus aljának és a kiskápolnának a kifestése négy seccóval. (szekkó abban különbözik a freskótól, hogy míg a freskó festés nedves falra történik, a szekkó szárazra( (GA)
Csiby Mihály festőművész készítette. Husvétra 3 pár ministráns ruhát csináltattunk, egy piros pluviálét és egy szőnyeget vettünk a keresztelő kápolnába.
Juliusba elhelyezte a püspök úr K O káplánt Újszászra. ......Deo gratias! Mácz István négy éves pap került a helyére Kerekegyházáról. Szeptember közepén tovább helyezték Gödöllőre. Értékes, tehetséges, buzgó embernek ismertem meg. (Mácz István a rendszerváltás után Cegléd város polgármestere lett) (GA) Jarábik János újmisés került a helyére .Szeptember 17-én szenteltem fel a Jézus szíve oltár tabernákulumát amit Sós Lajos polgár tervezett és készített el ajándékban.
A Szentély festést augusztus 21-től október 10-ig végezte Augler Menyhért és Boltos Lajos díszítő festők, a két freskót (Golgota és Utolsó vacsora) Csiby Mihály festőművész készítette. Mindhárman igaz rendes emberek.
Márciusban Kiss Erzsébet kántornő eltávozott a Sopron megyei Vág községbe, kántornak. Értékes munkát végzett. Helyébe Horváth Teréz okleveles kántornő jött Csopakról, aki 1953-ban már működött itt.
Az Adventi lelkigyakorlatot Tanács János isaszegi plébános vezette.

Eben az évben volt 72 keresztelés, 43 házasságkötés, 35 temetés, 87 elsőáldozó, 507 hittanra beíratott, 292 beteglátogatás, 56149 áldozás.
A búcsújárásokat megtartottuk, február 11-től juniusig minden reggel volt kb 10 perces elmélkedés, ezen kívül a májusi és októberi litániákon és minden hajnali szentmisén.
1961-ben fordult először elő, hogy nyolc cigánygyermek elsőáldozó volt és két cigánypár egyházi esküvőt kötött."

Cimkék