Itt vagyTartalom / Augusztusban Felvidéken rendezik meg a Palóc Világtalálkozó következő évadát

Augusztusban Felvidéken rendezik meg a Palóc Világtalálkozó következő évadát


Beküldte buborék - Ekkor: 2022 July 25

Meghívó1Meghívó1

Meghívó2Meghívó2

Még 2020-ban kellett volna megvalósulnia a VII. Palóc Világtalálkozónak, a járvány azonban közbeszólt. Az idei évben viszont elkezdődtek az előkészületek, és augusztus 5-7. között a Nagykürtösi járás festői településén, Ipolyszécsénkén megvalósul a palócok nagy találkozója.

A Palóc Világtalálkozó ismét egy összművészeti fesztivál lesz, amelyen megismerjük a palócok kultúrájának sokszínűségét, megismerjük a népművészetet, hagyományokat, kézművességet, ételeket és a palócok vendégszeretetét is.

Az idei találkozó főszervezője a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya. A rendezvény három napos lesz, a fő helyszín Ipolyszécsénke, de lesznek események Ipolynyéken és Ipolybalogon is.

Pénteken lesz több kiállítás megnyitója. A szervezők meghirdették a Kék pántlika népi ének-, népmesemondó- és népzenei versenyt, amelyet a fesztivál első napján tartanak meg, de lesz konferencia is.

Szombaton fellépnek a hagyományőrző csoportok, lesz kézműves vásár, gyermekprogramok, ijász-, sólyom- és lovasbemutató, mindez mellett gasztronómiai fesztiválon is részt vehetnek a látogatók, megnézhetik majd a palóc lakodalmast, amelyben meglepetésekkel is szolgálnak a szervezők. Az estét az Ismerős Arcok koncertje és a Varjos zenekar táncháza zárja.

A zárónap Ipolybalogon Esterházy János mellszobrának felavatásával, a Szent Korona körmenettel veszi kezdetét, melyen Erdő Péter bíboros, érsek celebrál szentmisét. A Szent Korona Ünnepet a Bagossy Brothers Company koncertje zárja.

A VII. Palóc Világtalákozó célja a palócok színes kultúrájának megismerése, tovább adása, éltetése. A szervezők remélik, hogy a Felvidéken megszervezett Palóc Világtalálkozó a palóc összefogás ünnepe lesz.

Ipolyszécsényke

Ipolyszécsényke s Besztercebányai kerületben, a Nagykürtösi járásban fekszik. 1243-ban “terra Zelchan” néven említik először. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben szerepel Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt temploma és István nevű papja. Kezdetben a Szécsénkey család birtoka, majd a mohácsi csata után Drégely, majd Litva várához tartozott. Később több nemesi család birtoka, a Baloghyaké, majd a 18. század végén a Lipthayaké. Utóbbiak építtették a ma is álló klasszicista kastélyt. A trianoni békeszerződésig Hont vármegye Ipolynyéki járásához tartozott. 1938 és 1944 között Magyarország része volt.

A község Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt római katolikus temploma a 13. század végén épült. Mellette egykor gyógyvizű forrás tört fel, melyhez messze földről is elzarándokoltak. Mára a forrás vize elapadt. A templomot 1754-ben barokk stílusban építették át. A Lipthay-kastély a 19. század elején épült klasszicista stílusban. Egykor szép angolparkja volt. A plébánia épülete a 19. század elején készült klasszicista stílusban.

Szeder Fábián-díj

Az esemény keretében kerülnek átadásra a Szeder Fábián-díjak is, amelyet azon személyeknek, csoportnak, közösségnek ítélik oda, akiket a palóc kultúra-, hagyomány-, érték őrzésében a legjelentősebb képviselőnek tartanak. Többek közt Agócs Gergely, Pál István (dudás), Beke Beáta, Csáky Károly és Pósa Judit is átvehette már ezt az elismerést.

Forrás: www.atempo.sk

A találkozón fellépőkről itt található információ:
http://palocvilagtalalkozo.hu