Itt vagyTartalom / Tájházon innen, falumúzeumon túl XII....Tápiószecső

Tájházon innen, falumúzeumon túl XII....Tápiószecső


Beküldte buborék - Ekkor: 2022 July 27

2022. július 24-én a tápiószecsői Családi Fészek Néprajzi Ház udvarán hallgattunk meséket. A mesés est felnőtt fellépői mellett gyermek előadókat is megcsodálhattunk. Az est főmesemondója Bukovics János Nagy Páva díjas mesemondó volt.

Walter János 2013-ban az Ofella Sándor Alapítvány keretében, lehetetlent nem ismerő elszántságának köszönhetően létre hozta a Családi Fészek Néprajzi Múzeumot, amelynek tárgyi alapját saját, sok évtizedes gyűjteménye és az 1950-től működő együttes értékei adják.

A múzeum a tápiószecsői népi és iparos hagyományok megőrzésével egyben az egész Tápió mente néprajzi örökségének is része. A Családi Fészek udvarát alkalmassá tették hagyományőrző programok megvalósításra. Ezek a programok, kiállítások, zenei események, a népi együttes ünnepkörökhöz kapcsolódó műsorai a Tápió mente egészéről és egyre inkább azon túlról is vonzzák az érdeklődőket.

A Tápiószecsői Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes vezetője, Walter János és felesége, Walter Jánosné született Ofella Ágota 60 évvel ezelőtt állt először az együttes párjaként a színpadra.
János apósától,Ofella Sándortól, az alapítótól már sok évvel ezelőtt vette át az együttes irányítását, amely az által vezetett művelődési központ és Tápiószecső, a Tápió-vidék meghatározó hagyományőrző közösségévé vált. A nyugdíjba vonulása után hatalmas munkával hozta létre a néprajzi múzeumot, amely ma már a kistérség hagyomány- és értékőrzőinek, néptáncosainak, népművelőinek, és minden a saját múltjára kíváncsi itt élőnek kedvelt színtere lett.

A Családi Fészek Néprajzi Múzeum épülete 1925-ben sárfalból készült két szoba, konyha, kamra elrendezésű tornácos lakóház.
Az eredeti állapotra visszaállított iparos cipészmester által épített épület belső berendezése hűen mutatja be őseink hagyatékát, építészetét.

A lakóház hármas elosztású: egy bejárattal 2 szoba, konyha tekinthető meg, külön bejárattal a kamra, valamint melléképületként kisház jelleggel a nyári konyha.
Az első tisztaszobában vetett ágy, asztal, lóca, sublót mutatja meg a régmúlt idők berendezéseit, eszközeit, a falon családi és vallási képek díszlenek.
A bejárati részen, valamikori pitvar, mai szóval konyha - étkezéshez, főzéshez használt több mint száz éves használati tárgy, eszköz látható.
A hátsó szoba, vagy lakószoba a mindennapi élet színterét mutatja be a XX. század első felének hitelességével.

A ház fontos része volt a kamra. Ez a helyiség most más funkciót tölt be, itt működik az Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes. Elhelyezésre került az 1950-től működő Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes emléktárgyai, fényképei, dokumentumai.

A régi, falusi portákon a nyári konyha, vagy kiskonyha külön épületként működött.
Most a cipész-, bognár mesterség szerszámait, tejes-, lekváros köcsögök, vizeskancsók gyűjteményét, katonai szolgálatot teljesítők egyes tárgyait mutatja be.

Az udvarban elhelyezkedő fészerben a mezőgazdasági munkához használt eszközöket mutatjuk meg a látogatóknak, alkalmakként rendezvények, játszó-házi és kézműves foglalkozások lebonyolítására szolgál.

Fotók hamarosan!

Video a mesés estről:
https://www.youtube.com/watch?v=UzkoSBeXN_A

Forrás:
www.tapiokultura.hu

Cimkék