Itt vagyTartalom / Vitéz László Galgahévízen kereste "Az elveszett kincset"

Vitéz László Galgahévízen kereste "Az elveszett kincset"


Beküldte buborék - Ekkor: 2022 July 10

gh1gh1

Az elmúlt szombat délután Vitéz Lászlóval „találkoztunk” a Galgahévizi Falunapon. Vitéz László figurája gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismerős. Történeteit Kemény Henrik, a magyarok legismertebb és legkedveltebb bábművésze tette ismerté.



gh2gh2

gh3gh3


Vitéz László kinézetében, nyers humorával a nála régibb bábfigurára, Paprika Jancsira hasonlít. Ruhája piros, sapkája hegyes, a lábán csizma van. Szeme kék, arca mosolygós, naiv. A kezében verekedésre alkalmas szerszámot hordoz, ami lehet egy nagy bot vagy egy palacsintasütő is, de néha eltúlzottan hatalmas méretű bunkósbot is hozzátartozik a báb felszereléséhez.

Élénksége némi együgyűséggel és sok furfanggal párosul. Legfontosabb tulajdonságai: nagyszájúság, falánkság, állandó engedetlenség, verekedőkedv, talpraesettség, saját érdekeinek gyors felismerése.
Vitéz László egykor azért indult vándorútra, mert összeveszett vele a nagymamucikája, egész pontosan elküldte őt mángorolni. László erre összepakolt egy batyut, beletett egy sapikát, egy öltözet ruhát, három deci fuszeklit, néhány kiló harisnyát, öt liter cigaretlószt, hat kiló kirántott bablevest, négy méter túrós, mákos, lekváros és diós palacsintát, tejfeles, fokhagymás uborkasalátával nyaköntve, és elindult bemángorolni a világot. Legfontosabb fegyvere a nagymamucikájától hozott palacsintasütő.

A galgahévizi bábelőadást a Debrecenben élő színész-muzsikus házaspárnak Takács Dánielnek és Lehőcz Zsuzsának köszönhettük. A közel egy órás vidám, zenés előadásban Vitéz László a gyermekek nagy örömére „Az elásott kincset” kereste. Korábban Takács Dániel és Lehőcz Zsuzsa a szombathelyi Mesebolt Bábszinház tagjai voltak, innen szerződtek a debreceni Csokonai Nemzeti Színházhoz. Kevés szabadidejükben Vitéz László történeteivel járják az országot.
További fotók:
https://www.facebook.com/kodalyzoltanmuvelodesihazgalgaheviz/photos/pcb....

Buborék

Cimkék