Itt vagyTartalom / A többi kegyelem – Kortárs képzőművészek alkotásai Pilinszky János ihletettségében

A többi kegyelem – Kortárs képzőművészek alkotásai Pilinszky János ihletettségében


Beküldte buborék - Ekkor: 2022 June 18

Kun Éva: PiétaKun Éva: Piéta

Kun Éva Versegyházán élő és alkotó keramikusművész, Ferenczy Noémi díj mellett még számos számos hazai és külföldi díj birtokosa.
Kun Éva szobrászati jellegű köztéri kerámiáival találkozhatunk ország, sőt világszerte, raku technikával készült munkáit Japánban is megcsodálhatják az ott élők, ami azért is különösen nagy jelentőségű, mert ez a technika Japánból származik.


PiétaPiéta

A művész az úgynevezett raku technikával készíti alkotásait, ami azt jelenti, hogy „a raku égetésnél a tűz, a víz, és a levegő hozzák létre azt a gazdag felületi hatást, melyet a kiszámíthatatlan változások tovább gazdagítanak. A keletkező sok-sok mikrorepedés és a máz változékonysága a rakutárgy dísze.”

A művésznő kertjében van a „raku“ kemence, amiben a különleges színvilágot létrehozó égetést alkalmazza. A mázasra égetett, izzó tárgyat e kemencéből kivéve, földbe takarva hűti. Ezzel hozza létre az egyedi színvilágot.

A művésznő ars poetica-ja:
„Az ösztöneim vezérelnek inkább mindig, mint a tudatos megközelítés. Sejtettem és ma már tudom is, hogy nekem ezt az irányt kellett vállalnom. Példaképem maga a népművészet volt. Természetes és ösztönös, mely a kollektív tudatalattit fogalmazza meg, azt hordozza. Én csak akkor tudok dolgozni, ha belső felszólítást érzek, és fontos számomra hogy munkáimnak pozitív üzenete, kisugárzása legyen. Különösen fontos ez most, egy olyan korban, ami képes fontosnak láttatni a semmit.”

A budapesti Párbeszéd Házában rendeztek nagyszabású kiállítást kortárs művészek munkáiból Infinitívusz címmel, a költő, újságíró Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából. Az idén, május 13-án megnyitott tárlat június 30-ig, naponta 15 és 18 óra között tekinthető meg.

A közel hatvan képzőművészeti alkotás a legkülönfélébb módon fejezi ki egy-egy alkotó gondolatait, Pilinszky János kiválasztott verse vagy éppen rövid prózája kapcsán. A műalkotások mellett mindenütt olvasható a választott vers, a szöveg, amely megihlette a kortárs képzőművészek alkotó fantáziáját.

A kiállítás alkotásai közt láthatjuk Kun Éva egyszerűségében is megrendítő Piétáját.

A színezett fa és kerámia felhasználásával készített alkotás mintha csak a faluszéli régi fakeresztekre, corpusokra, vagy a halott Krisztust térdén fektető, fájdalmasan karjaiban tartó Mária-ábrázolásokra emlékeztetne. Öreg, korhadt deszka háttér előtt kopottas kék színű ruhában siratja Mária egyetlen fiát. A halott Krisztus kezei mintha már a leszáradt csont maradványai lennének. A végtelenül szomorú elmúlás legékesebb bizonyítéka a kiállításon ez a szobrászati alkotás.
Az alkotás mellett olvashatjuk Pilinszky versét:

Piéta:
„Cserben hagyott tulajdon tested,
a rádzúduló tetemet
már nem bírták és szakadozva
elengedték az idegek.”
Ez az egy versszak is szinte mindent elmond számunkra.

Kun Éva Piétáját 2021. októberében csodálhattuk meg Dányban, a Fő utcán felállított kereszten. A Dóczy család házának udvarán álló keresztre rögzített Piéta ekkor lett felszentelve. A kiállítások lezajlása után az alkotás visszakerül a család birtokára.

Buborék

Felhasznált irodalom, fotó:
www.magyarkurir.hu

Cimkék