Itt vagyTartalom / Hat szabály, amit ismernetek kell, ha idén nyáron diákmunkát vállaltok

Hat szabály, amit ismernetek kell, ha idén nyáron diákmunkát vállaltok


Beküldte buborék - Ekkor: 2022 June 16

Diákként, egyetemistaként vállaltok munkát nyáron? Érdemes átnézni a legfontosabb szabályokat, mielőtt elkezdtek dolgozni.
A Munka törvénykönyve alapján az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves. Bizonyos feltételek mellett ugyanakkor már a 15. életévüket betöltött diákok is dolgozhatnak az iskolai szünet alatt - írja a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Munkaszerződés mindenképpen kell, a dokumentumban legalább az alapbért és a munkakört meg kell határozni. A nyáron dolgozó diákokra is érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum – ennél kisebb fizetést nem kaphatnak, ha napi nyolc órában dolgoznak. Ha a szerződés nem tér ki a konkrét időtartamra, akkor a foglalkoztatás automatikusan határozatlan idejű.

A 18 év alattiak csak akkor dolgozhatnak, ha a szülő ehhez írásban hozzájárul.

A munkaviszony létesítését legkésőbb a munkába lépésig be kell jelenteni az adóhatóságnak (hogy ez megtörtént-e, azt az Ügyfélkapun ellenőrizhetitek, ha van regisztrációtok). Egyszerűsített foglalkoztatásnál nem kötelező munkaszerződést kötni, a jogviszony az adóhatósági bejelentéssel jön létre. A munkavállaló azonban kérheti, hogy foglalják írásba a szerződést – tette hozzá a minisztérium.

A diákok, hallgatók foglalkoztatása nem veszélyeztetheti az egészségüket, testi épségüket, „a munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a diák a munkába álláskor és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt megfelelő elméleti és gyakorlati tudással rendelkezzen a biztonságos munkavégzéshez. Ha a veszélyek megelőzése érdekében szükséges, a diák munkavállalók számára is egyéni védőeszközöket kell biztosítani. Gondoskodni kell azok rendeltetésszerű használhatóságáról, védőképességéről, kielégítő higiénés állapotáról, indokolt esetben a tisztításról, karbantartásról, javításról, pótlásról. Különösen fontos, hogy a diákok a saját biztonságuk érdekében valóban viseljék is a védőeszközöket, tartsák be a munkavédelmi szabályokat és a munkáltató utasításait” - sorolta a TIM.

A diákok nem dolgozhatnak éjszaka, rendkívüli munkaidőt sem lehet elrendelni. A napi munkaidő legfeljebb 8 óra lehet, a napi pihenőidő is hosszabb, és nem osztható el egyenetlenül. Legalább 12 óra napi pihenőidő illeti meg őket, emellett évi 5 munkanap pótszabadság jár.

További részletes információk a munkaügyi, munkavédelmi rendelkezésekről ezen az oldalon találtok, ahol abban a segítenek, hogyan kell lekérdezni a jogviszonyt.

Forrás:
https://eduline.hu/palyakezdes

Cimkék