Itt vagyTartalom / Nyíljon ki szívetekben....

Nyíljon ki szívetekben....


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2022 June 08

Van-e meghatározó élményünk egy zarándokhelyről. Azt értem ez alatt, nagyobbat dobban-e a szívünk hazajőve, idő múltával amikor eszünkbe jut az a zarándokhely amelyre készültünk, elmentünk és töltekezve visszatértük.

A csíksomylói útunk elején volt egy örök élményem. Nem máshol mint a kegyhely templomában. Nem részletezem a körülményeket, ezzel csak az időt húznám (ebből pedig kevés van). Aki elmegy Csíksomlyóra Pünkösd ünnepén és a szombati szabadtéren tartott mise előtt, bár sok résztvevő mellett ekkor is, beül az egyik padba a kegyhely templomában, (nem túlzok) varázslatos perceket élhet át. Nem kell mást tenni, csak átadni magunkat a hely szellemének, nem gondolunk másra csak arra amit templomi áhitatnak mondunk (és ezt bármelyik templomban elérhetjük), nem máshol mint az élő hittel rendelkező magyarság egyetlen helyén, Csíksomlyón, akkor tudjuk igazán ki a mi segítőnk ebben a világban.

Ülök a padban, meghitt magányomban és mellettem pár lépésre felcsendül egy ének. A legszebb muzsika, az ember hangszalagjairől szólal meg. Nem hegedű, nem valamelyik fúvós hangszer, hanem az emberi hang szépséges gyötrelme kerít hatalmába.

Két férfi áll tőlem néhány méter távolságra. Az egyik magas, kimondottan szép szál (bár már öregedő) ember. Fehér bőrű. Ezt azért kell megemlítenem, mert a másik ember az alacsonyabb, kreol bőrű volt. Olyannyira, hogy bárki rámondhatta az etnikumi besorolást. Cigány ember volt.

Külön hangszínben énekeltek. Az alacsonyabbik kezdte az éneket. Ennek az írásnak a címét is tőle örököltem.

"Nyíljon ki szívetekben a szeretet virág"!

És ő mondta meg az én zarándoklatomnak az értelmét, címét, indítóokát és érzelmi töltését. Az egész világnak szétkürtölte ez a kicsi termetű, vékony dongájú, "kisebbségnek" tartott testvérem, mi is a mi célunk ebben a világban és különösen a zarándoklatokban.

Szűz Mária hozzád jöttünk, hozzád! És nem másért csak egyetlen dolog miatt. Azért jöttünk mert szeretünk.

Látványos a székely lányok koszorúja. Öreg székelyek aranyos borúja. Telistele erővel, indulattal, világot megvívni tudó szándékkal a fehér székelyharisnyás fiatalemberek. Lovon érkezve vagy keresztalja alatt.
Megkapó látvány a somlyói nyereg megtöltve színes emberekkel. De nem más, csak látvány ez is. Szívet megmozgató, lelket megfürdető szép látvány.

De a lényege mindennek a Mária-szeretet!

Vajha tudnánk ezt is szelfizni" Azt, hogy miként él, növekszik, terjed bennünk Máriának, az Isten-anyának a szeretete.

Pascal nevével a fizika órákon találkoztunk. Ez a nagy tudós ember, akit még a fizika irodalma is mint alapvető tézisek kimunkálóját tartja számon, nem ebbéli tudása miatt vált példaadóvá számunkra. Ki tudja már pontosan, hogy mit mondott Pascál a folyadék nyomásáról. És azt tudja-e valaki közülünk, hogy mit nevezünk egy Pascálnak? (Pa)

Nem baj ha nem tudjuk. Mert mást is mondott ez a szerzetes pap.

Azt mondta egy alklommal (vagy írta talán), hogy a legnehezebb vallás a katolikus vallás. Mondta ő a hű keresztény és katolikus szerzetes.. És hozzátette. De másnak lenni nem érdemes!!

Igen! Katolikusnak lenni azt is jelenti, hogy Máriához közel kell lenni. Hogy Mária a kiválasztott az emberi nemben, azt a tartalmat hordozza, hogy minden ember akit édesanya hoz a világra (más viszont nem lehet) nem lehet más csak Krisztus-követő.

Mária mindenkit elvezet az ő Jézusához!

Tudták ezt a dányiak is. Tudták, hogy égzengés és földindulás szerű égi háború következménye lehet a fizikai pusztulás de ez nem eltántorít bennünket a hitünktől hanem erősebbé tesz abban bennünket.

Fogadalmi búcsúja lesz a dányiaknak Vasárnap. Szentháromság ünnepén. Jó okuk volt nehéz és gyötrelmes időket élve, megerősíteni a kapcsolatukat Máriával. Ezért fogadalmat tettek, hogy minden Szentháromság vasárnapra Máriabesnyőre zarándokolnak.
Most is ez következik!

Készítsünk lelkünkről szelfit, hogy tudja meg az egész világ, Szűzmária hozzád jöttünk. Bánatunkban mert szeretünk.

A dányiak ezzel a fogadalmi zarándoklattal tudnák bebizonyítani, a harmadik évezred huszonkettedik évében, hogy hű utódai a régieknek, akik ezt a fogadalmat tették.

Községünk első említése a Nápolyi Margit legendában 750 évvel ezelőtt történt. Hétszáz ötven éve vált nyilvánvalóvá, hogy van egy falu (Dioecizis Vaciensis) vagyis a Váci Egyházmegyében, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy a hitében erősen bízó ember még a legnagyobb és legrosszabb betegségből is felgyógyul. Ilyen erős a Mária kapcsolat és a szentek tisztelete ebben a községben.

Tudja meg hát az egész világ, hogy Dány a fogadalmi búcsúját nem felejtette el. Éppen úgy hozzánk tartozik mint a napi imádság.

Csíksomlyó után Máriabesnyő következik!

Keljen hát útra minden dányi ember, aki meg tudja ezt tenni és bizonyítani ezzel az ősök vállalása iránti tiszteletét.

És bizonyítani tudja Mária iránti tiszteletet is.

Ajándékozzuk meg községünket erősítsük meg hitünket, egy nagy létszámban megnyilvánuló, vasárnap vagyis 12-én, Máriabesnyőre tett zarándoklattal.

Cimkék