Itt vagyTartalom / Történelmi hamisságok, avagy túlélésre berendezkedni

Történelmi hamisságok, avagy túlélésre berendezkedni


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2021 October 17

Jövőre lesz nyolcszáz éve annak, hogy emlékezetes uralkodó királyunk első feleségét -a király távollétében- megölték.
A történet ismert Katona József írta Bánk bán című drámájából. Erkel is megzenésítette opera formában.

Úgy történt-e a gyilkosság ahogyan azt Katona leírja, vagy másképpen (a pilisi erdőben udvari vadászat alkalmával), nem tudjuk. Kétségkívül Merániai Gertrúdot (Gertrudis) nem szerették a magyar főurak sem (más sem) mert tékozló volt és igazságtalan.

Ami miatt bevezetőként erről írok, az egy híressé (hírhedtté) váló mondat mely így szól: " A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem". Ezt írta az esztergomi érsek (Merániai János) az uraknak amikor beleegyezését kérték a gyilkossághoz.
Ezt a mondatot az írásjelek (vesszők) kölönféle helyre való alkalmazásával vélhetjük beleegyezésnek az érsek részéről, de olvashatjuk tiltásnak is. (Tessék kipróbálni!)

Ezt csak azért mondom, hogy láttassam, a csúsztatásoknak és a mellébeszéléseknek mindig is helye volt (sajnos) a politikai életben. Most is így van ez.

Gödöllőn jártamban az egyik könyvespolc kirakatában láttam azt a könyvet, amelyik felkeltette a figyelmemet. Aztán eltűnt a kirakatból. Én viszont emlékeztem rá és kértem az eladótól később, talán egy hónap múlva, a nevezett könyvet, mert megbántam, hogy nem vásároltam meg. Ezt a hiányosságot akartam kiküszöbölni. Egy határozott mozdulattal levette a szemmagasságban lévő polcról. (Tudjuk a kereskedelmi marketingben, hogy a szemmagasságban lévő árúk fogynak a legjobban).

A könyvnek ez a címe: "Összeesküvés Ferenc pápa ellen" Alcíme: Titkos vatikáni szövetség. Az írója bizonyos Andreas Englisch, német ember, aki újságíróként régóta vatikáni tudósító.

Már az előszóban leszögezi az író, hogy Ferenc pápa mellé teszi le a voksát. Vagyis a jelenlegi pápa számára kedvező és ezért támogatja.

Igen, a jelenlegi (hivatalban lévő) pápa sok tekintetben szakít az elődök szokásaival, a hivatali renddel és viselkedési szabályokkal.

Én magam Kozár atyától tanulva mindig nagy tisztelettel voltam a katolikus egyház első embere iránt, mert magam is Krisztus földi helytartóját látom benne.
Enlékszem Kozár atya néhány mondására, mint pl XII-ik Piusz után választott XXIII-ik János pápát a szeretet példaképének nevezte, az őt követő VI-ik Pált bölcs, nagytudású pápának mondta.
Aztán Kozár atya Kállóra került és én itt voltam egyszál magamban az ő bölcs tanácsai nélkül.
Első János Pál rövid ideig vezette az egyházat. Gyors haláláról ma is hírek kerengnek, beleértve az életének erőszakos kioltását is.
Második János Pál ellen többször kíséreltek meg halálos kimenetelt is magában foglaló támadást, de VI-ik Pál ellen is volt fegyveres merénylet, ami szerencsére meghiúsult.

XVI-ik Benedek pápa (emeritus) és ezzel egyidőben ma Ferenc pápa vezeti az egyházat.

Az összeesküvés elméleteket gyártó Englisch hitelességét én megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.

És ez a legnagyobb veszély az ő könyvében, mely leselkedik ránk. Igen, leselkedik mint az aki hátulról támadja meg ellenfelét.

Míg magam is lelkes támogatója vagyok Ferenc pápának, olvasom könyveit, elmélkedéseit és bámulom őt a naggyá lett emberi tartása miatt, elgondolkodom azon, miért is mondja a pápa szinte minden megszólalása után, hogy imádkozzunk érte. Kihangsúlyozva.
Látom az ellene támadók sisere hadát, emberi nagyságban az ő kitaposott cipőjének a talpáig sem érő honi megmondó pártkatonákat, vagy talán zendülő ??!! egy-két főpapot is, mégsem tudok egyetérteni Andreas Englisch-el, amikor a Vatikán belső titkait elemzi. És támadja. Mert az csatatér. Ebbe nem fér bele szelíd Krisztus urunk iránt való szeretet, az evangélium szelleme, a túlvilági boldogságra és boldogulásra való törekvés. Nem fér bele az egyetlen követendő irány, hogy üdvözülni csak az egyház Krisztus által való megalapításának szellemében, csak közösségben lehet és az egyházi rend szabályai szerint.

Veszélyes Englisch könyve, mert míg karjában dédelgeti Ferenc pápát (ezt nem bánom), de úgy ír az egyház centrumáról, a világ legkisebb államáról, a Vatikánról, mintha az bűnbarlang lenne. Orvul egymásra vadászó összeesküvések színtere. A nyelvezete a könyvnek igen bántó. Kimondottan negatív értelmezésű jelzőket használ mint pl azt, hogy ordít egyik-másik főpap, aztán az egymással versengő papok és táborok másról szem tesznek tanúbizonyságot mint a hatalom megszerzésének vágyáról és az uralkodási törekvésről, mániákusan.

Egy dolog nem vitatható el Englisch könyvéről. Nevezetesen, hogy álságos, lépre csaló, csalárd módon behízelgő, mert míg egy embert -ajelenlegi pápát- védelmez, addig számos történet és megnyilvánulás az egyház elleni támadás, a jónak a látszólagos védelme, a küzdő, egyház semmibevétele.

Szent Második János Pál Istentől kapott bátorsággal, éles látással, szerénységgel és az önvizsgálat lelki tisztulást hozó belső lelki erővel, valamint történelmi léptékű szeretetet és küldetést bizonyító főpásztori bölcsességgel bocsánatot kért évezredes bűneinkért, amit az emberiség kárára elkövettünk.

Ferenc pápa azt mondta megválasztása után nagy szerényen. Nem talált a szinódus közelebb pápát, ezért elment a világ végére érte. Buenos Airesbe. Vagy ennek nyomortanyáira, ahol Bergoglio papként vagy a jezsuita rend főnökeként szolgált. Micsoda lelki erő lakik ebben az emberben. Legyenek a papok "istállószagúak", vagyis éljenek a bárányok között, a hívek között és legyenek lelki támaszai az embereknek.

Éhezi és szomjazza ez a világ a jót, az emberséget, a gyámolítást, és vágyakozik életében is az Isten-közelségre.

Ez talán eszközzé válik a túlélésre annak a rombolásnak amit gátlástalan kizsákmányolás okoz.
Ember embernek farkasa, s nem felebarátja.

Történelmi hamisságok megismerésére és az emberiségnek e beteg világ okozta túlélésére csak akkor vagyunk képesek, ha lerántjuk a leplet a hazudozásokról melyek igazság hamis fényét vetítik ránk. Sikerekben fürdő megmondó emberek alkonya következik és szabad útja lesz az Igének, miként azt kimondva-kimondatlanul vár a világ. Sóvárgra vár.

Cimkék