Itt vagyTartalom / Sződi Katalin keramikus

Sződi Katalin keramikus


Beküldte buborék - Ekkor: 2017 October 14

Sződi KatalinSződi Katalin

Sződi Katalin édesapja, Sződi Sándor Dányban született, itt cseperedett fel két fiú testvérével együtt. A család a Piac tér 11. szám alatt lakott 1986-ig.

Katalin Budapesten nőtt fel. Nagy örömet és fordulópontot jelentett életében, amikor a nagyvárosból egy varázslatos szépségű vidékére, a Nógrád megyei Tar községbe költöztek.
Érettségi után, addig folytatott sokéves grafikai tanulmányait követően a kerámia felé fordult – mely mindig szívügye volt családjának, hisz anyai nagyapja eredetileg szobrász volt.

A kézműipari kerámia iskola elvégzése után az ősi fazekas technikát választotta. Tárgyai egytől-egyig szabad kézzel – mintázással, ill. korongon készülnek. Főleg egyedi lakberendezési tárgyakat készít: így kis szobrokat, figurákat; asztali ill. fali tálakat; különböző szetteket; fali képeket; vallási szimbólumokat, szertartás-eszközöket; virágok, növények köré csoportosuló tárgyakat.

Az agyag szeretetében és tiszteletében meghatározó volt számára a családi indíttatás mellett, mestereinek szerepe és a természet szeretet.
Számtalan munkájának fő ihletője a természet – játék a színekkel, hangulatokkal, formákkal- ezért termékei sokfélék. Használati tárgyainak elsődleges feladata, hogy örömöt ébresszenek az emberek modern világában, hiszen alapanyaguk az agyag is a természet ajándéka, lelke van és más bánásmódot igényel, mint a modern anyagok, műanyag vagy fém tárgyak.

1990-ben alapított kis műhelyében főleg saját tervezésű kerámiákat készít. Alkotásaival az ország több helyszínén is, rendszeresen, kiállításokon vesz részt.

Dányba 2017. szeptemberében került egy köztéri alkotása. Gyümölcsoltó Boldogasszonyt ábrázoló képének felszentelésén ő is megjelent. Az alkotás további érdekessége, hogy Dányba szállítása során a pásztói könnyező Mária szoborral lett összeérintve.

Alkotások 1.Alkotások 1.
Alkotások 2.Alkotások 2.
Alkotások 3.Alkotások 3.
Alkotások 4.Alkotások 4.
Alkotások 5.Alkotások 5.
Alkotások 6.Alkotások 6.

Cimkék