Itt vagyTartalom / Pali bácsi?

Pali bácsi?


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2017 July 26

Igen, egyeseknek Pali bácsi, nekem kicsit furcsa. De mit tehetünk? Az idő halad, "elhalunk mi vének, csak híre marad meg karunk erejének" idézhetjük Aranyt, az öreg Toldi szavaival.

Köszönet a "Lokálpatriótáknak", akik felhívták figyelmünket Nagy Palival készített interjúra. /Zárójelben jegyzem meg a pontosság kedvéért, hogy Pali "Illés Annuska" testvére, igazából Illés Annuska leánykori neve Nagy Anna akit az anyai ág ragadvény nevével illettek . /"Illés Annuskának" két gyermeke van, Zsuzsi és Zsolt, -hogy most már teljes legyen a kép a családról.

Pali élete egyedi életút- mint mindannyiunké- de nem általános.
Volt a vele készített interjúban egy nagyon érdekes mozzanat, nem tudom, felfigyeltetek-e rá. Ez pedig akkor volt, amikor a szeretet "kiáradásáról" beszélt és egy olyan, Szentmihályi Mihály, magyar de Amerikában élő pszichológus által feltárt lelki folyamatot érintett, amelyet a szerző -Szentmihályi- FLOW néven ír le. A "kiáradás" áramlat, mely úgy veszi birtokba a személyt, mint ahogyan -talán nem túlzás az asszociáció- az apostolokat érintett a Pünkösd szele.

Palin látszott, hogy két világban él. A két világban élő emberekről boldogság és megelégedettség sugárzik.
Az egyik világ az a világ amely őt Pali bácsi hentesboltjához köti, a mási világ pedig az, amit a Fokoláré mozgalom nyújt neki. Azt is mondhatnánk a két világ közül az egyik a földi, a másik az égi világ.
Akik az égi világ "légkörét" meg tudják magukban és maguk köré teremteni, azok ízelítőt kapnak a túlvilági élet, mennyországhoz kötő, - de valójában a helyet megfogalmazni és kürölírni nem tudjuk- élményből.

Könnyű Palinak -hallom a kétkedők szavát- mert nincs a családra gondja. Ez nem igaz. Az sem, hogy nincs gondja, és az sem, hogy a család elvenné azokat a lehetőségeket, ami által Palihoz hasonló égi világot termthetnénk magukunknak.
Mert éppen az, ami Palinak a Fokoláré, az miért ne lehet nekünk a család?! Vagy a kettő együtt. Vagy valami más, bennünket a hétköznapok nyűgjéből kiragadó égi jelenség.

Biztos vagyok abban, -mint ahogyan Pali azt mondta- jobban megnézegette volna a lányokat, és valamelyikben rátalál élete párjára, ő akkor is ugyanabba az élethelyzetbe jut mint amiben most van. Lehet, hogy Fokoláré nélkül, lehet, hogy éppen azzal, mert ebben az esetben sincs kizáró ok. Kizárni uyanis azt, hogy csak kivételes,ritka és nem szokványos életutak vezetnek vagy vezethetnek már itt a földön is mennyei utakra.

Pali vívódó, mérlegelő ember. Vívódásának egyetlen fokmérője van, mégpedig az, hogy megtalálja lelkének békéjét, tisztaságát akkor is és úgy is, ha a megélhetés ördögi csábítása -mondjuk ki, mert ő is kimondta- a másik ember becsapásához vezet.
De nem csak vívódik hanem cselekszik is. És lám, talán sokan vágyva nézik azt a boltot amit Pali úgy láttam tulajdonosként vezet,- de ez most lényegtelen- élete úgy kerek, hogy boldog ha kiszolgálja az embereket a bolt szép és gusztusos kínálatával, és ez természetres egységet alkot azzal a Palival, aki éppen így boldogan kiszolgálja az erdő mélyén táborozó gyermekeket.

Egy szív van és egy lélek, mely el nem választható akkor sem ha valaki a boltban van, vagy gyermektáborban, vagy éppen az édesapja emlékét ápolja, vagy szobája mélyén egyedül beszélget Istennel.

Csak meg kell találni ezt a szívet magunkban. Mert ez mindenkiben benne van.
Pali élete azért érdemel figyelmet mert ő megtalálta ezt a szívet.
Ha elérnénk mindannyian akik ismerjük Palit, vagy láttuk a vele készített interjút, hogy ne csak érdekesnek és különösnek tartsuk az ő életútját hanem a magunk számára egyedi módon követhetőnek is, akkor mi mindannyian "dányi hentesekké és Pali bácsikká válnánk". Minden bizonnyal mennyei diadalt aratnánk vele és őt, Palit is nagyon boldoggá tennénk.

Cimkék