Itt vagyTartalom / Felhívás zarándoklatra

Felhívás zarándoklatra


Beküldte Gódor András - Ekkor: 2017 January 26

A dányi emberek zarándoklataiban az utóbbi 20 évben egyre többször szerepel, -sok embernél újra és újra szerepel, minden évben- Pünkösdkor az erdélyi Csíksomlyóra való csoportos utazás.
Vannak, akik személygépkocsival, vannak akik kisebb-nagyobb autóbusszal és olyanok is vannak akik zarándokvonattal érkeznek a kegyhelyre.

Csíksomlyó a székelyek több évszázadra visszatekintő zarándokhelye. Ez a településrész, -Csíksomlyó- Csíkszeredához tartozik. A kegyhely őrzése a Ferences rendi atyákra bízatott.

Ha valaki elzarándokol Csíksomlyóra Pünkösd ünnepére, akkor az azt is láthatja, hogy ebben az időben többszázezer ember érkezik ide a világ, szinte minden tájáról. Nem túlzás azt mondani, hogy a magyarok világtalálkozója is ez a hely, melyet a lélek mélyén lévő erő, a magyarság-tudat, a megszentelt magyarság-tudat tart fenn. Illetve azt is mondhatjuk, hogy a magyarság-tudat születő és megerősítő helye Csíksomlyó.

A csíksomlyói zarándoklat -a nép ajkán való megmaradás szerint- ahhoz a történelmi eseményhez kötődik a 16. században, amikor János Zsigmond reformációs törekvései ellenállásba ütköztek a katolikus székelyek között. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az 1444-es évben ez már pápai jóváhagyással bírt.

A kegytemplom szomszédságában Klarissza nővérek vannak. Ez a rend, a ferencesek női ága és a központja a magyarországi Szécsény. Ebben a kis kápolnában a meghitt magán-beszélgetések szép többletet adnak a zarándoklat élményéhez.

Sok kedves és meghitt élmény köt bennünket a Csíksomlyói zarándok utjainkhoz.

Úgy, mint immár egy évtizede minden évben, az idén is hozzákezdtünk ezennel szervezni a zarándok utat Csíksomylóra.

Autóbusszal megyünk ismételten, nagy busszal, 49 utas fér el benne. Szeretnénk ezt a létszámot kitölteni.

A zarándoklat ideje junius 1 /csütörtök/ és junius 5 /Pünkösd hétfő/ közötti öt nap.

Az utazás oda és vissza két teljes napot igényel.

A megmaradt három napunk központi alakja Mária, az Istenanya. Ez két alkalommal bizonyosodik be.
Az első pénteki napon amikor délelőtt a kegytemplomhoz megyünk. A sok csodát teremtő Máriának szobra mint műalkotás is egyedülálló. Egyéni áhitat keretében kb két és fél órát töltünk a templomban. /Ekkor van lehetőség menni a Klarisszákhoz/.
Délután a valamikori magyar haza végpontjára utazunk, a Gyímesek völgyében lévő Gyímesbükkre. Itt püspöki szentmisén veszünk részt és rácsodálkozunk /titokban/ a tőlünk erőszakkal elvett ősi földre. Vérrel áztatott honvédő magyar földre, szülőfalunktól kb 700 km-re.
Ide helyeztünk el egy keresztet /dányi kereszt/ melyet megkoszorúzunk és környékét is rendbe tesszük.

Az út elsődleges célja szombaton a szabadtéri misén való részvétel. Ez a Kis- és Nagy Somlyó hegy közötti fennsík. Nincs annál sokkal több olyan alkalom ami úgy megdobogtatja az ember szívét, mint 5, 6, vagy hétszázezer -esetenként egy millió- magyar egy ajakkal való Isten-imádása, Mária közös tisztelete. A legnagyobb templom az Isten szabad ege alatt, színes forgatag is, és elénk vetíti azt a történelmi pillanatot, amikor Árpád népe elfoglalni érkezett a Kárpátok övezte térséget , mely a mi hazánk, Magyarország kicsiben és nagyban, viruló szépségben és tiszteletet kiérdemelt nagyságában, vagy megcsonkított jelen idejében, de így is a világ számunkra legdrágább országa. És legszeretettebb földje.

Vasárnap -így tervezzük- a székelyek "szent" hegye lesz az otthonunk néhány órára, miután a reggeli szentmise /Csíkban vagy Gyergyóban/ után oda érkezünk.

A szállás Gyergyószentmiklóson lesz baráti körülmények között, a "Filóban", mely csak a dányiaknak van nyitva ebben az időben.

Az utazás és a szállás /ebéd és vacsora minden nap/ költsége 37 ezer forint/éjszaka. /A hargitai napról még nincs költégvetésünk, ez egy, két, ezer forint lehet/

Az utasbiztosítást mindenki egyénileg intézi.

A jelentkezés sorrendjében vesszük számba a zarándok-társakat. Ha a létszám betelik, a jelentkezést nem zárjuk le, mert mindig volt /van?/ váratlan esemény, mely csökkenést eredményez, ennek helyére lehet lépni.

Cimkék